Családok rászorultságát használta ki az uzsorás

Egy férfi 50%-os kamatra adott kölcsönt nehéz anyagi körülmények között élő, kiskorú gyermeket nevelő családoknak Dél-Somogyban. Öt rendbeli, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett uzsora bűntettével vádolják.

A 44 éves férfival szemben a Kaposvári Járási Ügyészség Barcsi Kirendeltsége emelt vádat. A büntetett előéletű férfi egy Somogy megyei községben 2016. évtől kezdődően úgy nyújtott kisebb összegű kölcsönt a sértetteknek, hogy a következő hónapban annak másfélszeresét követelte vissza. A különösen aránytalan mértékű uzsorakamatot az alacsony jövedelemből élő sértettek teljesen soha nem tudták visszafizetni, így hamarosan adósságspirálba kerültek, és egyre inkább rászorultak a vádlott által nyújtott újabb kölcsönökre.

A sértettek kiszolgáltatottságát kihasználva a vádlott 2020 májusáig több éven keresztül nyerészkedett öt rászoruló családon, akiktől összesen legalább két és fél millió forintot vett át, ezáltal őket további súlyos nélkülözésnek tette ki.

A barcsi nyomozók végül 2020 májusában szereztek tudomást a vádlott bűncselekményeiről, akit elfogtak és őrizetbe vettek, míg az ügyészség kezdeményezésére a bíróság elrendelte a férfi letartóztatását.

Az ügyészség a Barcsi Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az azóta is letartóztatásban lévő vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy amennyiben az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, a bíróság a szabadságvesztés tartamát négy évben állapítsa meg.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás