Nagyatádi orvosok: csak együtt tudjuk a betegek érdekeit is képviselni

A betegekért és saját magunkért is maradnunk kell – zömmel ezen az állásponton vannak az általunk megkérdezettek. A somogyi háziorvosok fele nyugdíjas korú vagy krónikus betegséggel küzdő a megyei kamara elnöke szerint.

Miért fontos ez az egész a betegeknek?

Csak egyetlen példa: Borsodban áprilistól vezetik be az új alapellátási ügyeleti rendszert, az előzetes tervek szerint 14 településen, köztük városban is, megszűnik az eddigi háziorvosi ügyelet, és mindössze egyetlen gyermekügyeleti pont marad az egész megyében (a miskolci kórházban). 

Legutóbb januárban írtunk róla, hogy Dél-Somogyban már majdnem minden 3. háziorvosi körzet betöltetlen.

Erőből ért a gyógyítás?

A mostani ügy előzménye, hogy a kormány úgy alakítja át a teljes egészségügyi rendszert és benne az alapellátási ügyeletet, hogy nem fogadta el a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szakmai érveit, módosító javaslatait. Ezért a MOK a februári küldöttgyűlésén úgy döntött: felszólítja a háziorvosokat, ne szerződjenek az új ügyeleti feladatra. Erre válaszul a kormány a múlt héten két nap alatt benyújtotta és elfogadta a MOK kötelező tagságának megszüntetéséről szóló törvénymódosítást. A politikai távolságtartás és korrektség jegyében megjegyzendő, hogy ugyanehhez az eszközhöz nyúlt 2006-ban a Gyurcsány-kormány is.

Illusztráció. Fotó: Röhrig Dániel
Az egészségügy központi irányítói nem érzik idegennek a területet. (Korábbi felvétel.) Fotó: Röhrig Dániel

Visszatérve a témára, a márciusig kötelező kamarai tagság idején mintegy 50 ezer tagja volt a MOK-nak, közülük 42 ezer aktív. A somogyi tagság kb. 930 fős, tudtuk meg a megyei elnöktől, aki arról még nem kapott területi adatokat, hogy közülük eddig hányan nyilatkoztak a maradási szándékukról. Országosan egyébként már 15 ezren – alig egy hét alatt -, és még vissza van 24 nap a határidőből.

Már dolgozzák fel az adatokat Budapesten, ha megkapjuk a somogyiakat, meg fogjuk keresni levélben azokat, akik még nem nyilatkoztak – mondta dr. Dús István, a MOK Somogy Megyei Területi Szervezetének elnöke. – Nekünk már aktív és nem aktív nyugdíjas kollégák is jelezték, hogy maradni akarnak. Egyébként vegyes a kép, a nagyon elkötelezettek mellett sok a bizonytalan is, de úgy látom, a többség tag marad.

Világosságot gyújtani.
Világosságot gyújtani. (Korábbi felvétel.) Fotó: Röhrig Dániel

A jól (jobban) működő egészségügy a beteg és az orvos érdeke is

A kamarai tagság megőrzése a betegekkel és önmagukkal szembeni kötelesség, fogalmazott az egyik nagyatádi háziorvos a megkeresésünkre.

Különben azt csinálnak velünk és a betegekkel, az egész magyar egészségüggyel, amit csak akarnak – indokolta. – Kizárólag egységben tudunk erőt mutatni, érdeket képviselni, márpedig a jelenlegi helyzet és az elmúlt évek tapasztalatai világosan mutatják, hogy ha ez megszűnik, szögre akaszthatjuk a köpenyünket.

Egy másik praktizáló háziorvos azt emelte még ki, hogy magára hagyva senki sem képes tájékozódni a szakmában és a törvényi változásokban.

Amikor covid volt, a jogszabályokat és a szakmai útmutatásokat, protokollokat a kamarától kaptuk, máshonnan nem kaptunk ilyen jellegű segítséget. Semmi mást nem akarnak az orvosok, mint azt, hogy hagyjanak bennünket dolgozni, ellátni a betegeket. Tonnaszám kapjuk az adminisztratív terheket, ezzel az indikátor alapú teljesítményfinanszírozással gyakorlatilag arra kényszerítenének bennünket, hogy hazudjunk.

Az általa említett új finanszírozási rendszer az egyik olyan eleme a változásnak, amit kifogásoltak az orvosok. Persze, van még néhány.

A bizonytalan indikátorpontoktól függővé tett háziorvosi finanszírozáson kívül azt is jeleztük, hogy elfogadhatatlan az orvosok ide-oda vezénylése ilyen hosszú időre. Egyszer már kivédte a kamara az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényben ezt, most gyakorlatilag visszatértünk ugyanoda, a megyén belül megint folyamatosan lehetne máshol dolgoztatni az orvost, utasítanak például, hogy 2 évig Siófokon dolgozol Nagyatádról. Ez ellen is felléptünk – említett még egy éles szembenállást okozó problémát a megyei orvoskamara elnöke. – Ugyanakkor a tagsági viszonya fenntartásában bizonytalan kollégáink körében éppen az az általános nézet, hogy a kamara nem csinál semmit, de ha valamikor, akkor ez mostanában pont nem igaz.

Kórházi viszonyok. (Korábbi felvétel.) Fotó: Röhrig Dániel
Kórházi viszonyok – lélegeztetőgépre kapcsolva. (Korábbi felvétel.) Fotó: Röhrig Dániel

Somogyban nagyon sok az idős vagy beteg orvos

Beszéltünk nyugdíj mellett dolgozó kórházi orvossal, aki viszont éppen azt nehezményezi, hogy szerinte az országos elnök már politikai szembenállást szít, ahelyett érdekvédelmi szervezetként kellene működtetni a kamarát. Ugyanakkor azt elismerte, hogy a mostani elnökség alatt végre kamaraként működik a MOK, mert korábban „semmit sem tett”.

Más kérdés, hogy félkatonai szolgálatban vagyunk, a világ ilyet nem látott, hogy belügyminiszteri felügyelet alatt áll az egészségügy. A nagy béremelést elintézte a kamara, ez tagadhatatlan, a többieknek viszont nem emelkedett a bére. Az a fajta ügyeleti rendszer pedig, amit most kirobbantottak (mármint a minisztérium – a szerk. megjegyzése), hogy a mentőstisztet kell hívni este 10-től reggelig, az példátlan. Még akkor is, ha a háziorvosi ügyelet fenntartása a mostani formájában értelmetlen.

Ő úgy vélte, ”valószínűleg nem fogom kifizetni a tagsági díjat, és több nyugdíjas kollégám is hasonlóan gondolja”.

Más viszont azt mondta, segít a nyugdíjas munkatársának letölteni és beküldeni a nyilatkozatot, ami nem egyszerű, szavai szerint „még adminisztratíve is nehezítik a tagsági viszony legálissá tételét”.

Alapból veszíteni fogunk 10 ezer nyugdíjas tagot, márpedig az időseket és a tájékozatlanokat kihasználni nem etikus dolog – nehezményezte erkölcsi szempontból is. – Aki dolgozik havi 200 órát, esetleg nem hallgat napi híreket, az észre sem veszi, hogy ha nem tesz semmit, akkor a rendszer kizárja a kamarából. Ez felháborító!

Márpedig nagyon sok az idős orvos, főleg Somogyban.

Nagyon rossz a korfa, rengeteg a 60-70 év feletti orvosunk. A somogyi háziorvosok körében még rosszabb a helyzet: a fele nyugdíjas korú és/vagy krónikus betegséggel dolgozó, például Nagyatádon is – jelentette ki a megyei kamarai elnök.

A Nagyatádi Kórház egyik doktora úgy fogalmazott, neki rossz érzései vannak a kötelező kamarai tagság eltörlésével kapcsolatban.

Nem tudom, mi ez a konfliktus, nem ismerem a kamara aktuális hatalmi viszonyát a kormánnyal, de azt mondani egyik pillanatról a másikra, hogy ez a kamara nem létezik, nos, ez nem elfogadható.

A kérdés, van-e a magyar orvostársadalomban annyi kurázsi, hogy fölismerje: együtt sokkal erősebbek vagyunk, sőt, csak egységben van esélyünk képviselni az érdekeinket, és a gyógyulásra váró betegek érdekeit is, hangsúlyozta, hozzátéve: ő mindenképpen a kamara tagja marad.

Az utolsó kapcsolja le a villanyt! (Korábbi felvétel.) Fotó: Röhrig Dániel
Az utolsó kapcsolja le a villanyt! (Korábbi felvétel.) Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás