Nagyatádon 65, de a környéken van, ahol majdnem 100 százalékkal nőttek az ingatlanárak

Három év alatt. Idén 18 százalékkal drágultak az ingatlanok Nagyatádon. Akár hatvanszoros különbség is lehet Somogyban egy-egy település ingatlanjainak átlagos négyzetméterárában.

Hihetetlen, de Somogyban a legdrágább a lakóingatlanok átagára a megyék között. Ezt a kisebb dél-somogi településeken aligha érezni, így fordulhat elő, hogy két ugyanolyan állapotú, 100 négyzetméteres ház pl. Péterhidán átlagosan 1,1 millióba, Siófokon viszont 68 millióba kerül. Azaz Somogy nemcsak a legdrágább, hanem a legeltérőbb megyénk is. Mit gondolnak, a járásunkban hol emelkedtek leginkább az árak? Ez is kiderül az Ingatlannet.hu elemzéséből.

22 ezer forinttal lett idén magasabb a négyzetméterár Nagyatádon

2021-ben a település összes ingatlanja tekintetében az Ingatlannet.hu novemberi statisztikái alapján 18%-os áremelkedés volt tapasztalható a januári árakhoz képest, míg az eladó családi házakért átlagosan 15,6%-kal kérnek többet, mint év elején. Ez azt jelenti, hogy míg 2021 elején egy 80 négyzetméteres kertes házhoz Nagyatádon 11,5 millió forintért lehetett hozzájutni, addig a novemberi kínálat esetén már egy ugyanekkora ingatlanra kb. 13,3 millió forintot kell szánni.

Szélsőségek megyén belül

Habár Kaposvár a kertes házak kínálati árait tekintve országosan hátul marad a megyeszékhelyek árversenyében, néhány Somogyi település ingatlanárai, főleg a Balaton-parton, nem csak felzárkóztak a drágább megyeszékhelyekhez, hanem sok esetben meg is haladják azokat. Összehasonlításképpen Siófokon (686 ezer), Zamárdiban (679 ezer) és Balatonföldváron (648 ezer) jóval 600 ezer forint felett vannak a négyzetméterárak, a balatonlellei (539), a fonyódi (515) és a balatonboglári (507) házak pedig szintén túllépik a félmilliós lélektani küszöböt.

A más ingatlantípusokhoz viszonyítva kevésbé visszaeső családiház-építési lendület Somogy megyében a legélénkebb. Az országosan mintegy harmadával megugró számú építési engedély tükrében érdekes megvizsgálni, az elkövetkező években milyen hatással lesz ez a jelenség a használt ingatlanok adásvételére a térségben

A déli part árai túlszárnyalják a legdrágább megyeszékhelyek átlagárait is

A vidéki megyeszékhelyek esetében az 500 ezer forintos négyzetméter árat a novemberi adatok alapján csupán Sopron (525 ezer Ft/m2) és Debrecen (513 ezer Ft/m2) haladják meg, a szintén borsos árúnak számító székesfehérvári (486), szegedi (472) és szombathelyi (469) használt házak, láthatjuk, hogy jóval a Balaton déli partján fekvő kedvelt települések árszínvonala mögött maradnak.

A környéken Segesden drágultak leginkább az árak

2018 novemberéig visszanyúló elemzésünk alkalmával Nagyatád használt ingatlanjainak kínálata mellett a környező települések, illetve a megyeszékhely, Kaposvár statisztikáit vizsgáltuk. Az eladásra kínált családi házak átlagos négyzetméterárának változása esetén megállapíthatjuk, hogy a térségben a legnagyobb mértékben Segesden következett be drágulás. Itt ugyanis három év alatt csaknem megduplázódott a kertes házak alku előtti átlagos ára – 2018 őszén 47,5 ezer Ft/m2-ért, míg a múlt hónapban 91 ezer Ft/m2-ért kerestek gazdát ezek az ingatlanok a Rinya-patak mellett található községben.

Ettől a markáns változástól nem sokkal marad el a megyei átlagos áremelkedés üteme: itt a három év alatt 87%-kal, azaz négyzetméterenként 155 ezer forinttal lettek drágábbak az eladó kertes házak.

Ezeken a településeken is több mint másfélszeresére drágultak a házak

Ugyanebben az időszakban Háromfán is csaknem háromnegyedével drágultak a családi házak, a 2018-as 32 ezer forintos négyzetméter árról indulva 2021-re már 56 ezer forintra zárkózott fel a helyi átlagos ár. Az eltelt három év alatt Csurgón 69, Nagyatádon 65, Lábodon pedig 61%-kal nőttek az átlagos négyzetméter árak. Jelenleg rendre 112, 166, illetve 135 ezer Ft/m2-es átlagos áron kínálják a használt házakat ezeken a településeken.

Kaposváron, ahol kb. 100 ezer forinttal a – Balaton környéki, egekben lévő ingatlanárak által megemelt – megyei átlag mögött marad az átlagos árszint, ebben az időszakban 56%-kal, azaz 82 ezer forinttal lett drágább egy négyzetméter. Ez a drágulási ütem 10 százalékponttal mérsékeltebb, mint az országos átlag, ahol 2018 és 2021 novembere közt 66%-kal drágultak az eladásra kínált családi házak.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás