Kötelezték a háziorvosokat a pácienseik visszahívására és a gyanús betegek teszteltetésére

Ezen felül januárban egy hétvégén oltási napot kell szervezniük. Az elmúlt napokban hirdette ki ezeket az utasításokat Kásler Miklós miniszter és Müller Cecília tiszti főorvos.

Néhány nap leforgása alatt a háziorvosok részére újabb utasításokat tettek közzé a járványhelyzet kezelésével kapcsolatosan. Nézzük sorba ezeket!

Müller Cecília országos tiszti főorvos előírta, hogy a háziorvosok a rendelési időn túl januárban önkéntesen egy hétvégét vállaljanak be oltási nap szervezésére. Az „önkéntes” jelző persze csak szépítés, ugyanis 30 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak azok a háziorvosok, akik ennek nem tesznek eleget.

Ma pedig Kásler Miklós, az EMMI minisztere utasításba adta, hogy minden háziorvosnak biztosítania kell a lehetőséget a pácienseik számára, hogy elérhetővé tegyék magukat telefonon vagy online, és hogy a nem fogadott hívásokat minél hamarabb visszahívással rendezzék. „A potenciális koronavírus fertőzöttek csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni, arra panaszkodnak leginkább, hogy a vonal foglalt, üzenetrögzítő pedig csak elvétve van az orvos mobilján, vagy a rendelő telefonján. Mindezek miatt a betegek sem tudnak üzenni, ki kereste őket és miért” – írta a HVG.

Továbbá azt is elrendelte a miniszter, hogy minden covid-gyanús betegen végezzenek gyorstesztet a háziorvosok az „arra alkalmas helyen”, lehetőség szerint a rendelőben.

Megosztás