Nagyatádon nyitva marad a sportcsarnok és az uszoda

87,5 millió forinttal nőnek idén az önkormányzat és intézményeinek áram- és gázdíjai, további 40 millió forint többletkiadást okoz a kamatemelés. Mindez az egész város működését érinti, hangzott el a testületi ülésen.

Az országban és Somogyban is egyre több város jelenti be, hogy bezárja a legnagyobb energiafogyasztású létesítményeit, sportcsarnokokat, uszodákat, művelődési házakat, könyvtárakat, múzeumokat, sőt, még színházakat is.

Nagyatádon szintén elindult az árrobbanási folyamat, az energiaköltségek és a magas kamatok miatt mintegy 120 millió forint többletkiadása lesz idén az önkormányzatnak, derült ki a tegnapi testületi ülésen.

A 100 milliós gázdíj 365 millió lenne a mostani árakon számolva akkor, ha ugyanolyan lenne a fogyasztás, mint korábban.

Ennyi pénz nyilvánvalóan nem teremthető elő, Nagyatád mégsem azt az utat választja, hogy bezár mindent, hanem igyekszünk biztosítani az alapvető szolgáltatásokat. Természetesen egyrészt takarékoskodnunk kell, másrészt rendkívüli támogatási igényt nyújtunk be a minisztériumnak, 81 millió forintot kérünk – mondta az ülésen Ormai István polgármester. – A jövő héten elindul a geotermális fűtés tesztüzemmódja, október 15-én pedig a próbaüzeme. Ezzel öt intézményünk földgázfelhasználásának a 90 százalékát kiváltjuk, egy év alatt 90 millió forintot spórolunk.

Ennek köszönhetően a kulturális központ és a turisztikai központ továbbra is fogadhatja a nagyatádiak csoportjait, közösségeit. Nemcsak ez az uniós forrásból pénzelt beruházás bizonyul most különösen hasznosnak, hanem a város három nagy óvodájának a teljeskörű energetikai korszerűsítése is: ezekben kétharmadával csökkent a fűtésköltség.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Szintén örvendetes, hogy Nagyatádon egyelőre nyitva maradhat a sportcsarnok és az uszoda is. Utóbbit szintén termálvízzel fűtik, itt a sok elektromosáram-felhasználás okoz plusz 20 milliós terhet. Ezt részben egy olcsóbb szellőztetésre való áttéréssel csökkentik, részben áremeléssel, valamint a nyitvatartási idő rövidítésével.

Sikerült megállapodnunk a Kaposvári Tankerülettel és a Kaposvári Szakképzési Centrummal, az uszoda és a sportcsarnok esetében is elfogadták a magasabb bérleti díjakat, így a diákok továbbra is igénybe vehetik a létesítményeket – mondta Ormai István. – A sportcsarnok gázdíja mintegy 54 millió forinttal növekszik (14-ről 68-ra!), ennek a nyitvatartásához a Rinyamenti Kézilabda Club járul hozzá jelentős összeggel, ennek köszönhetően nemcsak a két felnőtt és 12 utánpótlás kézilabdacsapat tagjai, hanem délelőttönként a diákok is változatlanul ott sportolhatnak.

A korábban már bejelentett takarékossági intézkedésekre ugyancsak szükség van: minden intézményben 20 százalékkal csökkenteni kell az energiafelhasználást, több ingatlant bezárnak, ill. csak temperálva fűtenek, két óvoda költözik a fűtési szezon idejére.

Ezenkívül összesen 15 álláshelyet kénytelenek vagyunk megszüntetni az idén, ill. a jövő év elején, kikapcsoltuk a díszkivilágítást és minden második lámpát, kivéve az országos közutak mentén – sorolta a polgármester. – Az a feladatunk, hogy biztosítsuk az alapvető szolgáltatásokat, közben keressük a megoldási lehetőségeket, és döntéseket hozzunk. További terheket nem tudunk átvállalni sem a lakosságtól, sem a vállalkozásoktól.

A polgármester takarékosságot és együttműködést kért a nagyatádiaktól. A költségvetési módosító javaslatokat egyhangúlag fogadták el a képviselők.

Megosztás