Nagyatádra jön a miniszterelnök-jelölt

Az országgyűlési választások kampányidőszakának nyitónapján, szombaton Nagyatádot is útba ejti somogyi körútján az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter.

Az ellenzéki előválasztáson győztes, párton kívüli jelölt járt már a Somogy 2. számú választókerültben: december közepén Barcsra látogatott. Február 12-én, szombaton Kadarkútról érkezik Nagyatádra, onnan Babócsára és Csurgóra visz az útja. Természetesen a kerület közös ellenzéki jelöltjének, Ander Balázsnak a kampányát támogatandó érkezik a környékre Orbán Viktor idén 50 éves kihívója.

A Somogy 2-es választókerület egyébként az ellenzék számára a nagyon nehezen nyerhető billegő körzetek közé tartozik. Itt 1998. óta hatszor választották meg egyéniben Szászfalvi Lászlót, aki legutóbb 51,6 százalékot szerzett. A korábban MDF-es, majd a Fidesz-KDNP színeiben induló politikus a taktikaiszavazas.hu adatai szerint jelenleg is mintegy 7 százalékkal vezet ellenzéki kihívója előtt.

Egy másik, friss reprezentatív kutatás – amely az egyesült ellenzék megbízásából készült – ennél kisebb előnyt mért a választani tudók körében. Jelzésértékű viszont, hogy a Somogy 2-es választókerületben eszerint is a biztos szavazók 50 százaléka a Fideszre adná a voksát, és csak 43 százaléka az ellenzékre, a Mi hazánk pedig a bejutási határ közelében, mintegy 4 százalékon áll.

A 77 települést magába foglaló választókerület tipikusan az aprófalvas vidékek közé tartozik, a kevesebb mint 60 ezer választásra jogosult döntő része kisebb településeken él. Az ilyen szavazóknak pedig a meghatározó száma a kormánypártokra voksol minden felmérés szerint. Ráadásul a 12 éve kétharmaddal regnáló Fidesz-KDNP-nek összehasonlíthatatlanul több erőforrás és kampánylehetőség áll rendelkezésére, mint az ellenzéki összefogásnak.

Érdeklődtünk a kormánypártok helyi köreinél is, egyelőre nincs információjuk arról, hogy a kampány során ki várható Nagyatádra a Fidesz-KDNP ismertebb politikusai közül.

Fotó: Márki-Zay Péter hivatalos oldala
Fotó: Márki-Zay Péter hivatalos oldala

 

Megosztás