Nagyatádról indulva érte el az álmait

Cseke Lilla legutóbbi beszélgetésünk végén azt mondta: célom, hogy magyar válogatottként futhassak a 24 órás Európa-bajnokságon és 100 km-en a világbajnokságon. Négy hónappal később mindkettő összejött.

Lilla ugyan nem Nagyatádon, hanem Fehérgyarmaton született, de édesapja lelkészi teendői városunkba szólították, ezért 5 éves korától egészen az egyetem befejezéséig Nagyatádon élt.

– Csupán egy évig foglalkoztam a sporttal a gimnáziumban, de nem volt sikerélményem, inkább abbahagytam az egészet. A művészet, a néptánc és a zene jobban érdekelt. Egyedül az ironman versenyekre látogattam ki szurkolni, akkor is csak azért, mert olyankor felpezsdült az egész város.

Ehhez képest 2016-ban pusztán hobbiból, illetve munkatársai unszolására elindult egy budapesti 10 kilométeres futóversenyen, ahol beleszeretett a futásba. Olyannyira, hogy megfogalmazódott benne a gondolat, hogy a futással mennyi mindent el lehet érni.

– Annyira megtetszett a futóversenyek hangulata, hogy elkezdtem hétvégenként versenyekre járni, hétközben pedig közösségi futásokon vettem részt. Vasárnaponként eljártam egy jótékonysági futócsapattal, akikkel futás közben ételt, gyógyszereket, ruhákat vittünk a hajléktalanoknak. Ha van időm, a mai napig részt veszek a futásaikon.

2016 őszén eltervezte, hogy lefutja a maratont. A sors úgy hozta, hogy 2017 tavaszán Nagyatádon tehette ezt meg a nagyatádi futófesztiválon, amit akkor rendeztek meg először a városban.

– Nagyon jó volt ismerősök között futni, ismerős helyeken, ahol felnőttem. Fantasztikus élmény volt, hogy rengetegen szurkoltak és kiabálták: Hajrá Lilla!

A maratonra való készülés jegyében kezdett el maratonnál hosszabb távokat is futni, 2017-ben már rendszeresen futott 50-60 km-eket. A maraton után kezdett el edzővel dolgozni, és azóta is folyamatosan részt vesz ultraversenyeken (pl. 4 napos BSZM, Ultra Tisza-tó, 6 és 12 órás versenyek, 24 órás verseny). Idén tavasszal 20:15-ös idővel teljesítette az Ultrabalaton 211 km-es távját, ami női első helyet és egyben női pályaúcsot jelentett.

Májusban még azt nyilatkozta az Atádhírnek, hogy céljai között szerepel mind a veronai 24 órás Európa-bajnokság, mind a berlini 100 km-es világbajnokság. Jelenleg a 100 km-en van túl, melyet augusztus 27-én rendeztek Berlinben.

Jó felkészülésnek tűnt, hogy a verseny előtt két héttel a barátnője helyett elinduljon a nagyatádi eXtremeMan viadalon is váltóban.

– Ez teljesen véletlenül történt, a barátnőm megsérült, helyette ugrottam be. De nagyon jó volt újra Nagyatádon lenni és Ironman csapatban lefutni a maratont. Nem akartam kifutni magam a 100 km-es verseny előtt, de annyira szeretek Nagyatádon futni, hogy vitt a lendület, így 3:03:33-as idővel értem célba.

A világbajnokságon a női csapat kilencedik lett, Lilla pedig 8:23:48-as idővel 42. nőként ért célba, így korosztályában 3. helyezettként állhatott a dobogóra.

Szeptember közepén pedig 24 órán keresztül bizonyíthat az ország színeiben, ugyanis Veronában rendezik meg a 24 órás Európa-bajnokságot.

– A 100 km-es verseny és a 24 órás verseny is másfajta felkészülést igényel, bár mindkettőnél számít a gyorsaság és az állóképesség, más-más szempontok alapján kell edzeni, versenyen is más tempót kell választani. 100 km-en az a cél, hogy minél gyorsabban, minél rövidebb idő alatt érjünk célba. 24 órán pedig az összegyűjtött km-ek számítanak. Megtisztelő, hogy mindkét csapatba beválogattak, hogy képviselhessem a hazámat. A 100 km-es eredményem biztató, nagyon örülök a korosztályos 3. helynek, és nagyon izgulok, hogy a 24 órán minél több km-t tudjak majd lefutni.

 

Megosztás