Nagyon bizonytalanok a szülők a hétfői iskolanyitás miatt

Úgy érzik, rájuk hárították a döntés felelősségét. Nagyon sokan nem tudják eldönteni, hogy a gyereküket és a családot féltik-e jobban a betegségtől, vagy a gyerekük esetleges tanulmányi lemaradásától tartanak inkább.

Hétfőtől az általános iskolák alsó tagozatainak vissza kell térniük a jelenléti oktatáshoz, ez a nagyatádi Bárdos és Árpád iskolában mintegy 450 kisdiákot érint, és az ő családjukat. A szülők körében meglehetősen nagy a tanácstalanság a pedagógusok tapasztalatai szerint, sokan félnek.

Még nem védettek a pedagógusok, a gyerekek pedig egyáltalán nem, így szükségtelen veszélynek teszik őket és a családjukat is – erősítette meg ezt nekünk is az egyik 3. osztályos diák szülője. – Ilyen körülmények között nem szeretném iskolába küldeni a kislányomat, ugyanakkor az sem lenne jó, ha emiatt hátrányba kerülne az osztálytársaival szemben. Tulajdonképpen még nem tudtam eldönteni.

Hasonlóan vélekedett egy másik szülő, ő azt hangsúlyozta, hogy nem teremtették meg a biztonságos iskolába járás feltételeit, viszont a döntés felelősségét a szülőkre hárítják.

Attól függ, mit teszünk, hogy az igazoltan hiányzóknak hogyan oldják meg a tanulását, pl. küldik-e továbbra is a Google Classroomon a feladatokat, a tananyagot.

Már az sem egyértelmű, mi tekinthető jelen helyzetben igazolt hiányzásnak. Ugyan a köznevelési államtitkár nyilatkozott arról, hogy annak számít, ha valaki a járványveszély miatt nem viszi a gyerekét iskolába április 19. után sem. Erről viszont a mai napig semmilyen rendelet vagy jogszabály nem jelent meg. Hivatalosan a szülő még most is 3 napot igazolhat.

A témában az oktatási jogok biztosa azt mondta: az iskoláknak és a szülőknek közös megoldást kell találniuk. Információink szerint a tankerületek félhivatalos álláspontja az, hogy az igazgatók elfogadják igazolt hiányzásnak, ha a szülő a járványveszélyre hivatkozva kérelmezi a gyereke otthoni tanulását.

Egyébként olyan gyerekek is vannak, akiket a tartós betegségük miatt nem visznek iskolába. A Bárdosban pl. kb. a diákok 5-7 százaléka ilyen. Az ő szüleik természetesen kérvényezhetik, hogy a gyerekük továbbra is digitális oktatásban részesüljön (ami nem jelent online órákat, hanem azt, hogy a tananyagot és leckét az eddig megszokott módon továbbítja számukra az iskola).

Kérdésünkre a nagyatádi iskolák vezetői megerősítették: mindenki meg fogja kapni továbbra is a tananyagot.

Azok az alsós kisgyerekek, akik hétfőtől valamilyen ok miatt nem jelennek meg az osztályukban, továbbra is meg fogják kapni digitális úton a tananyagot – jelentette ki kérdésünkre Iváncsics Gyula főigazgató. – Ha bárkinek egyéni gondja van az iskolába járással kapcsolatban, hívjon engem bizalommal. Arra továbbra is felhívjuk a szülők figyelmét, hogy csak egészséges gyerek jöhet iskolába.

Hétfőn reggel tehát a szokásos időpontban mehetnek iskolába az alsós diákok, és normál órarend szerint folytatják munkájukat. Délután lesz napközis foglalkozás, és közlekedni fog az iskolabusz is. Természetesen továbbra is életben vannak a védő intézkedések, kötelező a maszk használata, a lázmérés és kézfertőtlenítés.

 

Megosztás