Nem a beteg fizet: az állam állja a koronavírus-teszteket

Hétfőtől indul el a COVID19-tesztelés a Nagyatádi Kórház elkülönítőjében, egyelőre tesztüzemmódban. Ennek költségét az állam fedezi. A fogászati ellátásra ez nem vonatkozik, a fogorvosok továbbra is tájékoztatásra várnak

Tegnap este kaptak újabb miniszteri levelet az egészségügyi intézmények vezetői. Eszerint a magas kockázatú beavatkozásokhoz szükséges COVID19 teszteléseket a kórházakban fogják végezni, ennek költsége pedig nem terheli a beteget.

Fontos kiemelni, hogy a tesztelést csak azok igényelhetik, akiknek a járóbeteg-ellátásban magas kockázatú, speciális vizsgálatra vagy beavatkozásra van szükségük, mint az endoszkópos-, vagy fül-orr-gégészeti vizsgálat. Erről korábban is tudósítottunk. Jövő hétfőtől a Nagyatádi Kórház elkülönítőjében minden nap 8 és 12 óra között végzik a PCR teszteket az orrból és garatból vett mintákból, egyelőre tesztüzemmódban. Ennek kivitelezése jelenleg is kidolgozás alatt van, a pontos részleteket későbbre ígérik.

Erről a Nagyatádi Kórház facebook oldalán is olvashatunk tájékoztatást:

„A SARS-CoV-2 vírus PCR vizsgálat a kiadott eljárási rend szerint intézetünkben az elkülönítőben (volt üzemorvosi rendelő) lesz levéve minden munkanapon 8-12 között. A teszteket a megyei kormányhivataltól minden állami kórház megkapja, a tesztlevételt tesztüzemmódban az Intézmény járványügyi szakasszisztense fogja végezni megfelelő védőfelszerelésben. A későbbiekben igény szerint, ha szükséges, a mintavételt a délutáni órákra is kiterjesztjük.” – olvasható a bejegyzésben. 

Arról egyelőre nincs információnk, hogy a fogászati vizsgálatra várók is igényelhetik-e majd ezt a fajta tesztelést. A fogorvosok továbbra sem kaptak tájékoztatást a tesztelések kivitelezéséről. 

Megosztás