Felelős állattartás karantén idején is

Május 6. a Felelős Állattartás Napja. Állatvédő szervezetek felhívják a figyelmet: az ember önállóan dönt, ám a háziállatokért az ember tartozik felelősséggel. Járvány idején még inkább előtérbe kerülnek a kedvencek.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a hobbicélú felelős állattartáshoz 3 alapvető szükségletet tart fontosnak:
– legyen megfelelő tartási hely (lánc helyett kennel, árnyékkal, szélvédett kuckóval),
– anyagi fedezet megléte, hogy az állattartás kapcsán keletkező tartási (állatorvosi, táplálási) költségeket fedezni lehessen,
– fontos, hogy legyen megfelelő mennyiségű szabadidő, az állattal történő gondoskodáshoz, foglalkozáshoz (séta, játék, gondviselés miatt).
Ha ez a három alapvető dolog nincs meg, azt a hobbiállattartás minősége sínyli meg.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy az országban még mindig nagyon sokan engedik feleslegesen szaporodni a kutyákat-macskákat. Ebből adódik, hogy sok a kóbor állat, több a szaporulat, mint amennyi felelős állattartó. A megelőzés a megoldás, hiszen annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik. A www.orpheus.hu állatvédelmi oldalon sok hasznos tanács olvasható a felelős állattartásról. Az állatvédők számára megoldhatatlan problémák sokaságát okozzák a felelőtlen állattartók, az ország a millió kóbor állat, láncos kutyák százezreinek országa.

Apró tettekkel, tudatossággal felelős állattartó lehet mindenki. Az állatok számára okozott túlzott szenvedés akár állatkínzás bűncselekménnyé is fajulhat, ami 3 évig terjedő börtönnel is sújtható.

Megosztás