Nem pszichológus, de megtanít cselekedni

Hazánkban is egyre elterjedtebb a coaching, amit magyarul akár tanácsadásnak is fordíthatnánk, csakhogy a coachok nem tanácsot adnak, hanem alkalmazott technikáik segítségével vezetik az embereket.

Kosztya Anna gyakorlatilag a karrierjét adta fel azért, hogy egy teljesen új hivatásban teljesedhessen ki.

– Ahogy általában mondják, normális gyerekkorom volt, apám földműves családból származott és az építőiparban dolgozott sokáig, anyám hivatalnokként dolgozott és 50 évesen szerezte meg a diplomáját. Az, hogy a testvéremmel mindketten tanuljunk, nem volt kérdés. Előbb elvégeztem a közgazdasági szakközépiskolát, majd Gyöngyösön egy mérnöki szakot. Egy kisebb kitérő után 23 évet húztam le a Büttner Kft.-nél.

Egy céges tréningsorozat keretein belül ismerkedett meg ezzel a szakmával, ami – ahogy fogalmaz – egyből berántotta.

– Először egy önismereti képzésen ismertem fel, hogy miért nem vagyok a helyemen. Ezután jött a trénerképző, majd a coach képzés, közben több kapcsolódó kurzus, ekkor már tudtam, hogy ez az én utam. Most pedig egyetemistaként Üzleti pszichológiát és coachingot hallgatok a munkám mellett.

Idén tavasszal megtartotta első rendezvényét Nagyatádon Az anyaság mumusai címmel, ahol a nők anyává válásával kapcsolatos kihívásai volt a téma. Majd egy más nézőpontból mutatta be mind a dackorszakot, mind a kamaszkori ellenállást, és ezek kezelését. Pár napja pedig a családi (v)iszonyokról, a konfliktusokról szervezett rendezvényt a Művelődési Központban.

Most szombaton a Turisztikai központban a Mentális felkészülés és sportsikerek címmel sportolóknak, edzőknek, szülőknek szervez egy előadást. Az esemény leírását itt tekinthetik meg.

– Nagyatádon is komoly sportélet van, aktuálisak tudnak lenni ezek a kérdések. A tehetséget mindig te hozod, de adott esetben egy kudarcból nem mindenki tud jól felállni.  A hétvégi rendezvény nem csak sportolóknak szól, az ott elhangzottak az élet minden területére vonatkozó általánosan használható muníciót adnak. Szó lesz a saját teljesítményünkről, arról, hogy mire vagyunk képesek és hogy például a környezetünk visszajelzései egy-egy személyiségtípusra milyen hatással vannak.

A coach nem pszichológus, de megtanítja cselekedni az embereket, segít elérni azt, amit egyedül nem sikerült eddig elérni.

– A fejlődésfókuszú szemlélet mellett az egyik legfontosabb az asszertív kommunikáció. Az, hogy mit, kinek és hogyan mondjunk ahhoz, hogy a másik fél azt értse, amit mi mondani akarunk. Rengeteg prekoncepcióval éljük az életünket, ha hiányosak az információnk és nem kérdezünk vissza, akkor az agyunk kiegészíti a hiányt az eddigi tapasztalatainkból, ismereteinkből és ez sokszor nem egyezik a valósággal.

Szeretne hagyományt teremteni a rendezvényeivel, tervei szerint a jövőben minden hónapban szervezne az életünkkel, a nehézségeinkkel kapcsolatos témában előadást, ami különböző, de mindig aktuális témában nyújthat segítséget korosztálytól függetlenül.

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás