Nem tudni, kik és hol végzik el a PCR-teszteket

Ezekre van szükség, ha a beteg a koronavírus-átvitel szempontjából magas kockázatot jelentő, de nem sürgős beavatkozásra szorul. A fogorvosok és a háziorvosi kamara megyei elnöke sem tudja, hol és kik végzik ezt el.

Annyit közölt a minisztérium két országos televízió híradójával, hogy közfinanszírozott szolgáltatás esetén a vizsgálatot az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák. Tehát nem a betegnek kell fizetnie.

Az egészségügyi ellátások május 4-i újraindulásáról a múlt héten levélben tájékoztatta a szolgáltatókat Kásler Miklós miniszter. Az új szabály az, hogy a koronavírus-átvitel szempontjából magas kockázatot jelentő, de nem sürgős beavatkozások előtt kötelező a betegek tesztelése. Ez leginkább a fogorvosi, a fül-orr-gégészeti és a sebészeti beavatkozásokat érinti.

Tegnap folyamatos volt az érdeklődés a fogorvosi és a háziorvosi rendelőkben is, azonban a részletekről egészen mostanáig nincs semmilyen tájékoztatás. Az EMMI tévéknek adott válaszából annyi derült még ki: fogászati kezelések előtt minden fogorvosnak egy kérdőívet kell kitöltetnie a beteggel, és ha a páciens nem koronavírus-gyanús, akkor nincs szükség a PCR-tesztre.

Kérdésünkre a dr. Dús István, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke is mindössze annyit tudott mondani: ő is csak a sajtóból értesült, de arról, hogy hol, kik és hogyan végzik majd el a teszteket, semmilyen tájékoztatást nem kapott.

Megosztás