Népirtás és pálinkakúra – így vélekednek az atádiak a vakcináról

30 nagyatádival beszélgettünk a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban, és egy kép tisztán kirajzolódott: nagy a bizonytalanság, ami miatt sokan ódzkodnak tőle, és bizony sok a szélsőséges vélemény is.

Több mint egy hónapja indult a vakcina előjegyzési oldal, a vakcinainfo.gov.hu, ahol előre lehet jelezni, hogy ki tart igényt a koronavírus elleni oltásra. Az egy hónap alatt már több mint egymillió magyar regisztrált az oldalon, regisztráció nélkül egyébként nem is lehet megkapni az oltást. A Népszava egy hónappal ezelőtt készített közvélemény-kutatása alapján a többség nem oltatná be magát, csak a megkérdezettek 20-36 százaléka.
Közben lassan az emberek idege kikészül a folytonos bezártságtól, az állandó bizonytalanságtól és félelemtől. A kormány és a magyar orvosok döntő többsége szerint az oltás jelenthet kiutat a járványhelyzetből – ám úgy tűnik, erős a kételkedés az emberekben.

30 nagyatádit állítottunk meg az utcán megkérdezni őket, hogyan vélekednek a vakcina kérdésében? A fő benyomás, amit a kutatás során tapasztaltunk, a teljes bizonytalanság: vállvonogatás, fejvakarás, „sok mindent hallani” – jellegű kusza mondatokat és tanácstalan hümmögések sorát kaptuk válaszként.

A 30 megkérdezett közül mindössze hatan, a megkérdezettek 20 százaléka regisztrált már online vagy levélben, többségük már nyugdíjas. Közülük sokan kénytelenek gyakran felkeresni az egészségügyi intézményeket, nem csoda, ha védelmet szeretnének.

A feleségemmel már két hete beküldtük levélben – mondta egy 73 éves úr. – A nejem cukros, ami már ráment a szívére, szinte hetente kell Barcsra és Kaposvárra bejárnunk vizsgálatok miatt. Jó lenne, ha már nem kéne amiatt aggódnunk, hogy elkapjuk a vírust. Csak hát ki tudja, mikor kerülünk sorra?

Egy másik, középkorú férfi nem csak a saját, de a szülei biztonságát is félti.

– Nekem van egy alapbetegségem, fenilketonuriás vagyok, ezért nem örülnék, ha mellette egy új vírussal a kórházba kerülnék. Mindenképpen beoltatom magam, már csak azért is, hogy a szüleimet megvédjem ezzel. Ők is meg fogják kapni az oltást.

Egy nyugdíjas hölgy büszkén mesélte: náluk a családból már mindenki regisztrált.

Butaság ez a félelem, ami az oltással szemben van. Én az influenza ellen is megkaptam, és nem is lettem beteg. Bármilyen mellékhatása is legyen egyik-másik oltásnak, még mindig jobb, mint lélegeztetőgépre kerülni. Annyi gondunk volt csak, hogy a férjemnek nincs email címe, és először az enyémmel próbáltunk meg neki is regisztrálni, de a rendszer nem engedte. Szóval azért nem volt zökkenőmentes a jelentkezés.

A válaszadók közül 8-an, 27 százalék még nem döntötte el, hogy kérni fogja-e az oltást: volt aki azért, mert előbb látni szeretné, hogy a beoltottakra milyen hatással lesznek az újonnan kifejlesztett vakcinák. Mások egyszerűen bizonytalanságból nem döntöttek még. Ketten úgy fogalmaztak: elképzelhető lesz, hogy a munkahelyük fogja őket erre kötelezni, de csak ebben az esetben oltatnák be magukat. Egy másik hölgy úgy érzi, nincs értelme a regisztrációnak, így vagy úgy, majd csak megkapja.

Nem vagyok oltásellenes, de nem tudom, mikor fogok sorra kerülni. Ha holnap kopogtatnának az ajtónkon a vakcinával, elfogadnám, de nem tudni még, mennyit kell majd rá várni, és hogy melyik fajtát kapjuk meg.

Meglehetősen sokan akadtak, akik egyáltalán nem tervezik beoltatni magukat: a válaszadók több mint fele elutasítja a lehetőséget. Ketten azért nem, mert már átestek a betegségen, éppen a múlt héten hagyhatták el a karantént. Ugyanakkor akadt egy-két szélsőséges vélemény is: egy középkorú hölgy kereken kijelentette, hogy ő „nem fog részt venni a népirtási programban”, veszélyesnek tartja az oltást az interneten olvasottak alapján.

Kezdjék a drága politikusaink, ha olyan hatásos! De persze nem az elsők között vannak ők sem!

Jelentős volt azok száma akik szerint nincs szükség az oltásra, legalábbis nem az ő esetükben.

Erős a szervezetem, én inkább lábon fogom kihordani. Nem hiszem, hogy túlságosan leterítene – vélekedett egy hölgy.

Többen egyébként az influenzához hasonlították a betegséget, egy férfi úgy fogalmazott:

Nem hiszem, hogy veszélyesebb lenne az influenzánál, arra sem kértem soha oltást, mindig kihevertem, ha elkaptam.

Ezen felül két középkorú férfi – egymástól függetlenül – jegyezte meg: rendszeresen szednek megelőzésképpen folyékony orvosságot, pálinka formájában – magyarázták egy kacsintás kíséretében.

A nemleges választ adók közül sokan voltak egyébként olyanok is, akiket látszólag hidegen hagyott a járvány és az oltás kérdése, a felsorolt vakcinák közül egyiket sem ismerték még hallásból sem. Amikor a kétségeikről kérdeztük az emberek, a legtöbb esetben a válasz a vakcinák rövid kifejlesztési idejével volt kapcsolatos.

Kevesebb mint egy év alatt álltak elő az oltással, nekem ez elég gyorsnak tűnik – jegyezte meg egy nyugdíjas hölgy. – Nehezen tudom elhinni, hogy ennyi idő alatt tényleg minden mellékhatás kivizsgáltak volna. Én még várok vele.

A másik leggyakoribb nemleges válaszra adó ok a biztonsággal és a mellékhatásokkal kapcsolatosan vetődött fel. 30 emberből heten ezért nem oltatják be magukat.

Annyi mindent hall az ember, így meghaltak, úgy lettek tüneteik – nem tudom, megéri-e kockáztatni? Inkább betartjuk az összes védekezést, de az oltást nem szeretnénk – modta egy idős hölgy.

Úgy tűnik tehát, a vírus mellett jelenleg legjobban terjedő népbetegség: a bizonytalanság. Az idő előrehaladtával, ahogy egyre többen lesznek beoltva, talán a kételkedők a legtöbb kérdésükre választ fognak kapni. Egyébként a védőoltással kapcsolatos gyakori kérdéseket nemrég egy cikkben összefoglaltuk, ide kattintva olvashatják el.

A nyitókép illusztráció.

Megosztás