Novemberben eddig 70 koronavírusost azonosítottak Nagyatádon

Egyre több a kérdőjel a vírushelyzetről: már az önkormányzatokat sem tájékoztatják a kormányhivatalok; senkinek fogalma sincs róla, hogy az iskolai, óvodai és más dolgozókat kik, miből és mivel fogják tesztelni hetente.

A tegnap életbe lépett rendkívüli intézkedések között szerepel, hogy ezt követően a kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék és szociális intézmények dolgozóit – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.

Nagyatádon mintegy százan dolgoznak az óvodákban, a szociális intézményekben és a bölcsődében, valamint körülbelül ugyanannyian a Bárdos és az Árpád iskolában. Szinte biztosra vehetjük, hogy őket valamelyik gyorsteszt segítségével fogják szűrni, de még ez sem lesz kis feladat, a költségekről nem is szólva. Ötezer forintos átlagárral számolva csak a gyorsteszt heti 1 millió forintba fog kerülni. Azt, hogy ki fizeti ezt, továbbá, hogy kik végzik el a szűréseket, milyen típusú és megbízhatóságú tesztekkel, egyelőre az érintettek sem tudják. Vélhetően ezekre a kérdésekre egy majdan megjelenő kormányrendelet ad választ.

Miként a Somogy Megyei Kormányhivatal Nagyatádi Járási Hivatala is válaszolt Nagyatád Város Önkormányzatának a levelére. A városháza arról érdeklődött, miért nem kapnak mintegy két hete tájékoztatást az önkormányzatok (egyébként az országban máshol sem) a koronavírus-fertőzöttekről és a karanténba kerülőkről. Szakszerűbben: a járványügyi elkülönítés és a járványügyi megfigyelés hatálya alá esők számáról. A járási hivatal válasza szerint azért nem, mert megváltoztak a vonatkozó jogszabályok, és azok értelmében nem is fognak ilyen tájékoztatást küldeni az önkormányzatoknak.

A jobb érthetőség kedvéért: eszerint a kormányzat úgy döntött, nem tartozik a települések vezetőségére, ennélfogva a magyar városok és falvak lakóira sem, hogy az ő saját lakóhelyükön milyen mértékű a rettegett koronavírus-fertőzöttség és -veszély.

A rendőrség és a háziorvosok azonban továbbra is megkapják ezeket a határozatokat. Ormai István polgármester pedig úgy döntött: neki kötelessége tájékoztatni a nagyatádiakat, ezért tegnap megkérdezte a friss adatokat a háziorvosoktól. Ezek alapján tényként jelenthetjük: a város hét háziorvosi körzetében a november 1-jétől eltelt 10 napban mintegy 70 COVID-pozitív esetet igazoltak.

Összevetésül: a járvány második hullámának kezdetéig, aug. 26-ig – vagyis bő öt hónapon keresztül – Nagyatádon egyetlen egyet sem, az egész megyében pedig mindössze 33 fertőzöttet azonosítottak. Csak a tegnapelőtti napon 97-tel nőtt a számuk, és ezzel elérte a 2293-mat. Tehát a második hullámban több mint 69-szeresére emelkedett Somogyban.

(A nyitókép illusztráció, a Nagyatádi Egészségügyi Központban készült. Fotó: Röhrig Dániel)

Megosztás