30 ezres vacsora: a kijárási tilalom kezdete Nagyatádon

A tegnap este 8 órakor életbe lépett kijárási tilalom első fél órájában kísérhettük el az egyik rendőrpárost. Ezalatt egy 30 ezer forintos helyszíni bírság és egy feljelentés volt a mérleg.

A nagyatádi kapitányság épülete előtt száll be a furgonjába a két rendőr este 8 órakor. Arcukon maszk. Kezdődik a járőrözés.
A város első látásra kihaltnak tűnik, mozgásnak semmi nyoma az utcákon. Az eső finoman szitál, a furgonban hangosan csikorog az ablaktörlő, időnként felreccsen a diszpécser. A Kossuth utcán végighajtva innen is, onnan is fényszórók villannak fel a kereszteződésekben.
A rendőrautó bekanyarodik az Aradi utcába. Az emeletes lakótömbök tövében esernyővel és maszkkal az arcán egy magányos, fiatal hölgy tart hazafelé. A rendőrök felkapcsolják a piros-kék fényeket, és félrehúzódnak. A nő készségesen előveszi az iratait, és ami ennél is fontosabb, az igazolását. Segesden dolgozik, mondja, nemrég szállt le a buszról, most megy haza.

A gyors igazoltatás után már éppen indulna tovább járőrpáros, amikor a közeli kereszteződésben éppen kihajt egy autó az utcába. Ismét felvillan a piros-kék fény, az autó félrehúzódik. Egy középkorú hölgy ül az autóban, csüggedten beismeri: nincs igazolása. Édesanyja felhívta este, hogy kell-e neki a maradék vacsora, mert ha nem, kidobja. Négy gyerek van otthon, akad elég éhes száj, azért ugrott át gyorsan kocsival. Tíz perce múlt nyolc óra. A rendőrök rögvest kiszabják a helyszíni bírságot: 30 ezer forint. Igencsak drága vacsora, gondolom magamban. Elkérik a hölgy adatait, majd visszamennek a furgonhoz rögzíteni az esetet a rendszerbe. „Nem szívesen csinálom ezt” – mondja sóhajtva az egyikük. Az asszony a helyzetébe beletörődve vár az autóban. „Még soha nem bírságoltak meg” – jegyzi meg szomorúan.

Az egyik parkoló bejáratánál mindeközben egy kapucnis figura áll, cigarettázik, és figyeli az eseményeket. Ő nem jár tilosban, ugyanis pórázon ott ül mellette a kutyája. Így lehet. Az egyik erkélyről is kíváncsian, csendben figyel egy ott lakó, aki bizonyára észrevette a villogó fényeket az ablakából. Tíz perccel később a négygyermekes édesanya a bírsággal a zsebében elindulhat haza, a rendőrök továbbállnak.

A Jókai utca sarkán, az Orbán Üzletháznál szemből érkezik egy autó. Félreállítják. A sofőrt megismerik, kolléga, azért előveszi és mutatja az igazolványát, Kaposvárról érkezett éppen. Aztán a járőrautó végighalad a Széchényi téren, ekkor a kerékpárboltnál felbukkan egy férfi.

A rendőrök félrehúzódnak, letekerik az ablakot, majd köszönnek: „Jó estét, egy igazoltatásra, kérem, álljon meg!” „Rendben, de munkába sietek, jó?” – hangzik a felelet. Az egyenruhások kiszállnak a furgonból, a férfi már veszi is elő az iratait. Azt ellenőrzik először. „Most jön a kellemetlen rész – folytatja a rendőr – Van igazolása?” Még nem kaptam meg, válaszol a férfi, buszsofőr vagyok, éppen műszakba indulok, és azt mondták, most vehetem át a munkahelyemen. Hiába a kifogás, kijárási tilalom van, igazolásnak lennie kell, így a két közeg. Ismét bírságolás jön, ám a férfi ellenkezik, ragaszkodik hozzá, hogy beszéljenek a főnökével, már hívja is telefonon. Ám a rendőrök nem kívánnak beszélgetésbe bocsátkozni, közlik a lehetőségeket: vagy elfogadja a bírságot, vagy feljelentik. A buszsofőr az utóbbi mellett dönt, felveszik az adatait, majd beül az autójába, és elindulni dolgozni.

Vélhetően jó néhány éjszakai műszakot kell ledolgoznia, amíg megkeresi a büntetés összegét.

Megosztás