Növényekkel való foglalkozás a lelki egészségért?

Az ADYák Szemle fiataljai is publikálnak különböző témákban az Atádhíren az elkövetkezendő időkben. A cél, hogy lehetőséget adjunk a fiataloknak a publikálásra, az érdeklődési körük bemutatására. Tamás Bettina cikke.

Számtalan cikk olvasható arról, hogy a természetben eltöltött idő miképpen hat a humán szervezetre.

A növényekkel való foglalkozás, a kertészkedés, a túrázás pozitív hatással van a lelki egészségünkre. Ebben a cikkben a növényekről való gondoskodásról és a növények emberi szervezetre gyakorolt hatásáról olvashatsz.

Miért érezhetjük jobban magunkat egy kertészkedés után?

A növények mindamellett, hogy pozitív hatással vannak az emberi szervezetre és szebbé teszik környezetünket, tisztítják a levegőt is. Egy délutáni kertészkedés tökéletes a bennünk lévő feszültségek és a stressz feloldásában.

A természetben eltöltött idő önmagában is jót tesz. Tagadhatatlan, hogy az oxigéndús levegő és a természetes fény pozitív hatással van egészségünkre. Sportolhatunk, dolgozhatunk, találkozhatunk a szeretteinkkel vagy egyszerűen csak gyönyörködhetünk a környezet szépségében. Mint láthatod, számtalan tevékenység van, amelyet a szabadban végezhetünk és amellyel kikapcsolódhatunk.

A növényekkel végzett munka nem életkorhoz, a fizikai erőnléthez vagy a pénzügyi jóléthez kötött, tehát bárki hozzájárulhat ennyivel saját lelki egészségének fenntartásához. A kertészkedést bárki, bármikor elkezdheti.

A stresszoldó és szorongásoldó hatásáról:

Amikor növényeket ültetünk vagy gondozunk, elmenekülhetünk kicsit a mindennapi munka elől. Lelassulunk és a saját tempónkban haladhatunk, a természet csendje, vagy éppen a madarak csiripelése, és mindezeken túl az apró részletekre koncentrálhatunk. Ez a fajta összpontosítás segíthet abban, hogy valóban elengedjük stresszes gondolatainkat, a bennünk kavargó dilemmákat és az átmenetileg ránk nehezedő terheket. Az aprólékos kerti munka, a hosszú órákig tartó gyomlálás megkívánja teljes koncentrációnkat, ugyanakkor megnyugtat, energiával tölt fel.

Van valami kreatív abban, ha a kerted a te ízlésed szerint növényekkel ülteted be. A növényeken keresztül használhatjuk fantáziánkat, kifejezhetjük magunkat, információkat közvetíthetünk a külvilág felé.

A növények mindamellett, hogy feloldják a bennünk lévő stresszt, kiválóak a szorongás oldására is, hiszen a kertészkedés során feloldódó szorongásban fontos szerepet játszik a tevékenységben végzett koncentráció. Amikor kertészkedünk, és a figyelmünket a munkavégzésünkre irányítjuk, nem hagyjuk, hogy a szorongás eluralkodjon felettünk.

A megszerzett örömforrásról:

Növényeink gondozása során megtapasztalhatjuk az úgynevezett flow élményt. Ezt akkor éljük át, amikor önfeledt örömmel végzünk valamilyen tevékenységet. Ilyenkor megáll az idő számunkra, hiszen a folyamatban lévő tevékenység teljesen lefoglal bennünket. Ezt a tapasztalatot azonban csak akkor szerezhetjük meg, ha az általunk végzett munka nehézségi foka és kihívása is megfelelő számunkra. Ha a feladat túl nehéz, vagy unalmasnak és rutinszerűnek találjuk, akkor nem érjük el a flow élményt. Nem kell célokat kitűzni, hiszen a lényeg, hogy kikapcsolódhassunk a tevékenység során. Ne helyezzünk teljesítménynyomást erre a szabadidős tevékenységre, csak élvezzük.

Ha teheted, tölts minél több időt a szabadban, barátaiddal, szeretteiddel és járulj hozzá ennyivel tested és lelked kiegyensúlyozottságához és jóllétéhez.

(A cikkben felhasznált képek forrása: https://www.istockphoto.com/hu; nyitókép: https://homepszichologus.hu/2021/07/22/kerteszkedes/)

Megosztás