Nyakunkon a hidegfront, jön 2019. első havazása

Egy hidegfront éri el ma térségünket, holnaptól fagypont köré süllyed nappal is a hőmérséklet, éjjelente pedig -3 és -7 fok közötti értékeket mérhetünk. Környékünkön akár már holnap is havazhat, szombaton még inkább.

2019 első komolyabb havazása körvonalazódik szombaton, írja az Időkép. Északnyugat felől kiadós csapadék érkezhet, mely túlnyomóan hó formájában hullhat le.
Bekeményít a tél az év első hetében. A szerdán érkező markáns hidegfront mögött sarkvidéki eredetű hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét. Ennek következtében a hét második felében már nemcsak éjszaka, hanem napközben is fagypont alatt maradhat a hőmérséklet.

Szombaton pedig az év első nagyobb havazása is megérkezhet. Észak, északnyugat felől ugyanis egy tőlünk északkeletre örvénylő ciklon melegfronti csapadékzónája érheti el hazánkat. A felettünk elhelyezkedő fagyos légtömegnek köszönhetően túlnyomóan hó formájában hullhat le a csapadék, havas eső a szelesebb nyugati tájakon eshet.

A lehulló hó mennyisége viszont még nagyon bizonytalan. A legfrissebb előrejelzések becslései alapján többfelé hullhat 5 centi körüli hó. A hegyekben azonban helyenként 10 centinél vastagabb hóréteg is kialakulhat.

Nagyatád körzetében már holnap is lehet kisebb havazás, szombatra most 4 centi havat jeleznek, vasárnap még 1 centit, jövő hét keddtől pedig majd miden nap előfordulhat a rendelkezésre álló adatok szerint.

 

Megosztás