Szombatig veszik vissza a tűzijátékokat

Egész pontosan a 3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket vagyunk kötelesek visszaadni a forgalmazónak. Erre jogszabály szerint január 5-ig van lehetőségünk, különben szabálysértést követünk el.

Idén is országszerte színes szikraeső-csokrok tarkították be az eget szilveszter éjszakáján. Miután elült a puskaporszag, az utcákon és a járdák mellett még most is találni tucatszámra tűijáték-maradványokat. A lakosság által vásárolt tűijátékok felhasználását szigorúan szabályozzák: egész évben összesen 3 és fél napunk áll a rendelkezésünkre a durrogtatásra: december 28. 18:00-tól  január 1. reggel 6:00-ig. Utána kötelesek vagyunk a fel nem használt vagy hibás tűijátékokat visszavinni január 5-ig az eladónak, aki azt térítésmentesen átveszi.

Ez a szabály a 3. osztályú pirotechikai eszközökre vonatkozik, ez a legmagasabb besorolású, amit az átlagpolgár is beszerzhet. Ami ennél magasabb, azt már csak pirotechnikai szakértő kezelheti. Az ennél alacsonyabb besorolású tűijátékokat (1. és 2. osztály) egész évben felhasználhatjuk, bizonyos helyszínek kivételével, mint közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben és védett természeti területen.  Amennyiben ezekből megmaradt szilveszter után, úgy nyugodtan megtarthatjuk, viszont oda kell figyelni a tárolásukra:

a) a pirotechnikai termék más tűzveszélyes anyaggal egy helyiségben nem tárolható
b) el nem zárt pirotechnikai termék nem hagyható felügyelet nélkül
c) lakásban a pirotechnikai terméket a birtoklásra nem jogosult személyektől elzártan kell tartani
d) tetőtérben, alagsorban vagy pincében pirotechnikai termék nem tárolható
e) a pirotechnikai termék károsodástól, csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől és akaratlan gyújtástól védve tárolható
f) elnedvesedett és utána kiszáradt, vagy sérült burkolatú pirotechnikai terméket, valamint olyan pirotechnikai terméket, amelyen szagképződés, esetleg melegedés észlelhető, atöbbi pirotechnikai terméktől térben azonnal el kell különíteni, az ilyen termék nem használható fel

Ha  1. és 2. osztályú tűzijátékunk hibás, vagy lejárt a szavatossági ideje, úgy azt is vissza kell szolgáltatni az eladónak.

Ha nem vagyunk biztosak benne, mit kell visszavinni január 5-ig a boltokba, és mit nem, úgy az egyes pirotechnikai eszközökön mindig feltüntetik annak besorolását is, melyek a következők szerint vannak meghatározva:

1. pirotechnikai osztály: nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár, és amelyet – beleértve az emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejét is – behatárolt területen való használatra szántak (pl. tortagyertya, recsegő, lepke, durranó-borsó)
2. pirotechnikai osztály: alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel jár, és a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak (pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán)
3. pirotechnikai osztály: közepes kockázattal jár, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szántak, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre (pl. magas hatóanyag-tartalmú rakéták),
4. pirotechnikai osztály: nagy kockázattal jár, kizárólag pirotechnikus által használható és kezelhető, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.

A vissza nem vitt 3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközök birtoklása szabálysértésnek minősül, tartásuk akár 150 ezer Ft-os büntetést is vonhat maguk után!

 

Megosztás