Nyugalom: mindenki maradhat a háziorvosánál

Csak a jelenlegi 3-as körzethez tartozókat osztják szét májustól a többi háziorvos között Nagyatádon. A többieknek semmi teendőjük, a mostani háziorvosuk továbbra is ellátja őket, akárhová sorolták is az ő utcájukat.

Arról, hogy a jelenlegi hét nagyatádi körzet helyett várhatóan miért lesz lesz hat májustól, nemrég írtunk: alapvetően financiális okai vannak, továbbá a városban is egyre nehezebben megoldható az egyébként országos orvoshiány.

A nagyatádi képviselő-testület kedden fogadott el egy előzetes tervet az ügyben. Az erről szóló beszámolónk után sokan érdeklődtek a háziorvosuknál, hogy akkor velük most mi lesz, másik körzetbe sorolták azt az utcát, ahol ők laknak, át kell-e jelentkezniük stb. A körzethatárok esetleges módosítása azonban nem jelenti azt, hogy bárkinek más orvoshoz kellene járnia a jövőben.

Mindenki maradhat ott, ahol van, nem kell átjelentkeznie, hiszen továbbra is szabad orvosválasztás van – nyugtatták a nagyatádiakat a háziorvosok. – Semmi sem változik, csak a körzethatárok módosulnak, illetve átszámozzák a körzeteket, hiszen a hétből hat lesz. Mindenki nyugodtan maradhat az eddigi orvosánál, nem kell átmennie másikhoz, csak akkor, ha szeretne.

A májusban esedékes változás csak azokat érinti, akik jelenleg a 3-as körzetben kapják az ellátásukat. Ők megnézhetik majd, hova sorolták be őket a lakóhelyük szerint, oda mindenképpen fel kell venni őket. Ha viszont egy másik orvoshoz szeretnének járni, azt is megtehetik, de a választott orvossal meg kell előbb beszélniük, hogy átveszi-e őket. Mindezzel azonban célszerű megvárni legalább március végét.

Kedden csak egy elvi döntést hozott a képviselő-testület. Ezt jóvá kell még hagynia az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, és el kellett küldenünk a kormányhivatal népegészségügyi osztályának is. Az ő válaszukat követően születik majd meg a végleges döntés, várhatóan március végén – mondta dr. Kovács Ildikó jegyző.

A jegyzőnő hangsúlyozta, mindenkinek lesz megfelelő orvosi ellátása Nagyatádon.

Megosztás