Nyúlevésnél jobb a kannibalizmus?

Megfenyegették, gyermekeinek megnyúzására biztatták a dühös kommentelők Orbán Ágit. A felelősségteljes nyúltartással kapcsolatban osztott meg facebook-oldalán egy provokatív képet a Konyhafőnök műsor győztese.

Orbán Ági neve már felmerült oldalunkon tavaly augusztusban. Stábunk látogatást tett a Konyhafőnök műsor győztesénél, aki nyereményéből egy kis mintagazdaságot rendezett be Kisbajomban. Ágnes akkor megmutatta nekünk haszonállatait is: kecskéket, nyulakat, tyúkokat, kacsákat tartanak az udvarban, akiknek igazi aranyéletük van a mintagazdaságban.

Nemrég kiposztolt facebook oldalán egy, a húsvéti nyulakat érintő viccesnek szánt képet, mely kissé provokatív jellegű.– Tudtam, hogy megosztó lesz, nekem amúgy is kicsit morbid humorom van. De azért ilyen reakciókra nem számítottam – mesélte a szakácsnő megkeresésünkre.

A képen egy ölelgetnivaló nyuszi fölött az alábbi felirat áll:

NYUGODTAN AJÁNDÉKOZZ NYULAT HÚSVÉTRA!
(Utána remek fokhagymás sült vagy pörkölt van belőle!) Ha nem tudod „feldolgozni”, nyugodtan küld el nekem! Gondoskodni fogok róla!

Az enyhén morbid, szarkasztikus poszt felrobbantotta a közösségi médiát, sorra kommenteltek az önjelölt állatvédők, és szebbnél szebbnek nem mondható jelzőkkel illették Ágit. A poszt jelenleg 380 megosztónál és 2100 reakciónál tart, több, mint 10 ezer embert ért el. A legszélsőségesebb hozzászólásokban arra biztatják Ágit, hogy a saját gyermekeit nyúzza meg és fogyassza el őket. Valaki még a szociopata elmebetegségekről szóló wikipedia cikket is becsatolta a kommentjébe. Mondhatni, az egyenlő mércék elve nem igazán valósult meg sértések fröcskölése közben. Akik egy kicsit bele kívánnak merülni a kommentek mély és sötét mocskába, itt megtekintheti az eredeti posztot. Az ember legszívesebben lezuhanyozna az olvasásuk után. Többen jelenteni próbálták a posztot annak sértő tartalma miatt, érdekes módon a kannibalizmusra felszólító kommenten senki nem háborodott fel.

Érdekes, hogy a „leghangosabb” tiltakozók nagy része nő. Amikor megpróbáltam válaszolni nekik, akkor újabb sértéseket kaptam: disznónak, kövérnek hívtak, a külsőmmel próbáltak megfogni. Amikor végleg kifogytak, akkor pedig a helyesírási hibáimba kötöttek bele – mesélte Ági.  

Az egyik túlbuzgó állatvédő Ági minden egyes korábban kiposztolt képe alá mérges arcot írt ki, kinyilvánítva nemtetszését a szakácsnő minden cselekedete ellen. – Még az epres süteményemről készült fényképem alá is odaírt egy dühös smiley-t. Biztos azt hitte, belefőztem egy nyúl fülét – mondta Ági.

A poszt szarkasztikus megfogalmazásának célja figyelemfelhívás volt, hogy az emberek ne vegyenek gondolkodás nélkül élő nyulakat húsvétkor. Ágnes felelős állattartónak vallja magát, állatai oltottak, rendesen vannak etetve és gondozva. Éppen ezért elítéli a hirtelen felindulásból vásárolt ölebnyulak tartását, mivel rendszerint a család nincs felkészülve a nyúltartással járó következményekre. – Az első napon még aranyosak, aztán a család rájön, hogy a nyulak kakilnak, pisilnek, harapnak, egyszerűen nem való négy fal közé. Apám is mindig megmondta gyerekkoromban: az állatnak kint van a helye, a ház az emberé – meséli a szakácsnő.

A legtöbb megunt nyulat a tulajdonosok egyszerűen agyonütik, szélnek eresztik, vagy állatkertnek ajándékozzák. Pedig ott sem feltétlenül a kiállítás részei lesznek, némelyikük a tápban végzi. Ráadáasul a kölyökként vásárolt nyulak sokszor be sincsenek oltva. Ági elmesélte, hogy egy, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban dolgozó ismerőse saját kézből tapasztalta, hogy egy állatkertbe bevitt, oltatlan nyúl végigfertőzte az ott lévő állatokat, melyből többen el is pusztultak – Azért mondom, akkor már ezek a nyulak inkább végezzék egy rászoruló család tányérjában, de erre a lehetőségre valamiért senki nem gondol – nyilatkozta kérdésünkre Ági.  

A hagyományos magyar állattartáshoz tartozik, hogy idővel levágják a jószágokat és elfogyasztják őket. Ágnes vidéken nőtt fel, ahol ez teljesen megszokottnak számít, ő maga már gyerekkorában is vágott tyúkokat a vasárnapi főzéshez. Náluk a nyúlketrec lakói jól vannak tartva, friss zöldséget, almot kapnak minden nap. És végül arra a sorsra jutnak, ami a haszonállatoké: finoman elkészítve a tányéron végzik. Ágnes elmondása szerint a nyúlhús diétás céloknak is megfelel, rendkívül gazdag fehérjében, alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és a marha- és sertéshúshoz viszonyítva alacsonyabb energiatartalmú.

Megérdeklődtük, hogy a kommentáradat mennyire szegte a család kedvét, de Ági nevetve mesélte: – Mi ezt nem vesszük magunkra, sőt, a negatív kampány csak még több figyelmet fordított a főzőoldalamra. Tegnap óta 150 új követője lett!

A média is felfigyelt a provokatív poszt körül kialakult parázs vitára: Ági holnap reggel a Rádió 1 műsorában fog telefonos interjúban nyilatkozni, kedden pedig a Rádió Rockba hívták meg egy két órás beszélgetésre, ahol a betelefonálók kérdéseire fog többek között válaszolni. – Ez is egy vicc, hogy amikor az ember valamit alkot, arra kevesebben figyelnek fel, mint egy negatív hangvételű dologra. De nagyon szívesen fogok válaszolni a beérkező kérdésekre – nyilatkozta Ági.

A sok támadásra legutóbbi posztjával reagált a szakácsnő, melyben nyúlragu receptjével fricskázza a sértegetőket.

Áginál tett korábbi látogatásunk videóját itt megtekintheti! Döntsék el Önök, hogy a nyuszik mennyire hányattatott sorsúak!

 

Megosztás