Itt az ország boldogságtérképe

Somogy az egyetlen átlagon alul boldog megye az egész Dunántúlon – derül ki Magyarország boldogságtérképéről. A nők, a gazdagok, a diplomások és a sokgyerekesek között kell keresni leginkább a boldog embereket.

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány idén is elkészítette Magyarország boldogságtérképét egy ötezres mintára kiterjedő internetes vizsgálat eredményei alapján. A térképről leolvasható, hogy mely régiókban és megyékben milyen mértékben tartják boldognak magukat az emberek.

Változatlanul Észak-Magyarországon a legkevésbé boldogok az emberek, és a Nyugat Dunántúlon lakók vallják magukat a legboldogabbnak. Somogy az egyetlen kivétel az egész Dunántúlon: megyénkben átlagon alul érzik boldognak magukat az emberek. Szintén beszédes, hogy a megyeszékhelyek közül a Szombathelyen élők a legboldogabbak, míg Kaposvár polgárai a legkevésbé azok a Dunántúlon, sőt, az egész országban is csak Miskolcon és Salgótarjánban érzik annál is rosszabbul magukat az emberek.

Magyarország felnőtt lakosainak boldogságháztartása a vizsgálatot kiegészítő felmérés szerint első helyen a szakmai karrierhez kapcsolódó sikerek, a családdal töltött idő, a nyaralás és utazás, a gyermekekkel való foglalkozás, a szerelmet hozó új kapcsolatok, a barátokkal töltött idő, a vásárlás és ajándékozás, valamint az önfejlesztő és sporttevékenységek során szerzett élményekből töltődik fel.

A vizsgálat legfontosabb megállapításai szerint boldogabbnak vallják magukat: a nők minden régióban és minden korcsoportban, mint a férfiak; a gazdagabbak, mint a kevésbé tehetősek; a házasságban vagy kapcsolatban élők, mint az egyedülállók és az özvegyek; a több gyermeket nevelők, mint a gyermektelenek (főleg a legalább 3-4 gyermeket nevelők!); a 36-50 éves férfiak és nők, mint a többi korosztály. 

Ugyancsak szembeötlő, hogy minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál boldogabb; és – talán meglepő módon, de – minél kisebb településen él valaki, szintén annál boldogabb: a legkevésbé vallják magukat boldognak a budapestiek, őket követik a nagyvárosaiak, aztán a közepes és kisebb városban, majd a községben élők, végül a legboldogabbak a kisfalvak lakói.

 

 

 

 

 

Megosztás