Orbán: a hazai kórházak december közepére elérik a teljesítőképességük határát

Tegnap este a miniszterelnök bejelentette: visszaállítják a rendkívüli jogrendet, bezárják a szórakozóhelyeket, és kijárási korlátozást rendelnek el éjfél és 5 óra között. A rendeleteket több ellenzéki politikus bírálta.

Sok volt a találgatás, hogy vajon milyen szigorító intézkedések mellett fog dönteni a kormány a kétnapos ülésen? Többen bíztak az idősek védősávjának visszaállításában, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint pedig már ismét szükség lenne az iskolák bezárására is.

A várt intézkedésekre azonban nem került sor, helyette tegnap este Orbán Viktor miniszterelnök az alábbi rendeleteket jelentette be facebook videójában:

A miniszterelnök megjegyezte, hogy Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint idehaza. Magyarország pedig 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha a jelenlegi ütemben halad a fertőzés, úgy „a hazai kórházak december közepére elérik a teljesítőképességük határát, ha a vírus terjedése gyors, nekünk is gyorsnak kell lennünk!

Az új rendeletek finoman is szólva porhintésnek tűnnek, és első sorban csak a nagyobb városokra lesznek hatással. Több ellenzéki képviselő is kritizálta a látszatintézkedéseket. Az MSZP elnöke szerint „Amit a miniszterelnök bejelentett, az egy lufi”. Tóth Bertalan facebook oldalán reagált az új kormányintézkedésekre. Mint írta, a miniszterelnök bejelentése “látszólag nagy, de belül üres”. Több pontban felsorolta, mely lényeges kérdéseket nem érintette ki a kormány, egyebek között szükség lenne segítségnyújtásra azok számára, akik elszenvedik a korlátozásokat, szükséges lenne a tömeges tesztelés, és ajánlotta a 100 százalékos táppénzt a karanténba kényszerülőknek.

A Jobbik szerint „Orbán beismerő vallomást tett”, közleményükben leírták, hogy “a szigorítások azt bizonyítják, hogy hiányosan készítették fel az egészségügyi és szociális intézményeket, és amatőr módon szervezték meg a járvány elleni védekezést”.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint „a kormány alibizik, ezzel pedig emberkísérleteket folytat”. A DK elnöke továbbá nehezményezi, hogy Orbán egy szót sem szólt az iskolákról, tanárokról, diákokról, orvosokról és ápolókról, valamint a tömeges és ingyenes tesztelésről.

Szabó Tímea, a Párbeszéd elnökének reakciója a közösségi médián: „Orbán Viktor nem csak felelőtlen, de aljas is. Valódi intézkedést nem hoz, az emberek egészségét és megélhetését nem védi meg, de az ellenzéki városokba újra belerúg, és ismét elveszi a bevételeiket”. Az elnökasszony külön kritizálta a sportmérkőzésekkel való kivételezést is: „Elképesztő, hogy még mindig a 20 ezer fős focimeccsek megtartása a legfontosabb Orbánnak, miközben orvosok és ápolók százával dőlnek már ki a rendszerből, komplett kórházi osztályok zárnak be a járvány miatt„.

Zárásképpen a napi járványadatok: 4219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 90 988 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Pozitív lett többek között Szijjártó Péter külügyminiszter tesztje is, akit az ázsiai tárgyalások során Bangkokba történő érkezése után szűrték. Mivel tünetmentes, megkezdődtek a hazaszállításával kapcsolatos egyeztetések. A külügyminiszter éppen egy héttel ezelőtt járt Nagyatádon.

A Chocoland Kft.-t látogatta meg a külügyminiszter
A Chocoland Kft-t látogatta meg a külügyminiszter

A halálozási adatok a tegnapihoz hasonlóak: elhunyt 90, többségében idős, krónikus beteg, akiknél megállapították a fertőzést.

Megosztás