Ormai István: 2023-ban tovább akarjuk fejleszteni Nagyatádot

Ezért az idén megnyílt uniós források elnyerésére beadtuk pályázatainkat; ezek sikeresek lettek, így 1870 millió forintból utakat, épületeket újíthatunk fel, valamint a strandot – írta újévi köszöntőjében a polgármester.

Véget ért a 2022-es év, ami bizakodással indult és nehézségeket hagyott maga mögött. Terveinket, bizakodásunk céljait megvalósítottuk, de most nem várt feladatokat, az energiaválság okozta nehéz helyzetet, gazdasági kényszereket kell megoldanunk. Eközben nem akarjuk feladni elért eredményeinket, ugyanakkor vannak új céljaink is.

Az év elején folytattuk a megkezdett építkezéseinket, és tavasszal átadtuk a teljesen felújított Széchenyi téri régi iskolaépületet, ahol a T25 művészeti galériát alakítottunk ki. Elkészült a Széchenyi park növényzetének és területének felújítása, ahol száznegyven facsemetét és több ezer más növényt ültettünk el. Ennek a fejlesztésnek a keretében újítottuk fel a II. világháborús emlékművet is. Párhuzamosan építettük a tíz kilométer hosszú kerékpárutat, és a Déli iparterület – a volt laktanya – közműveit, bekötőútjait, és a taranyi, berzencei útvonalakat összekötő utat. Ebben az időszakban elkészült az a geotermikus energetikai beruházás, amelynek eredményeként a gyógyfürdő elfolyó termálvízének hőjét felhasználva fűtjük a kulturális központot, a Dél-Somogy Irodaházat, a városházát, a turisztikai központot és magát a gyógyfürdőt. Ezek a 2022-ben európai uniós és hazai pályázati támogatásokból megvalósult, összességében 2 milliárd 100 millió forint értékű fejlesztések városunk fejlődését szolgálják, erősítik; ugyanakkor hosszú távon is bővítik Nagyatád lehetőségeit, adottságait; jobbá teszik a következő generációk életét. Fontosnak és jónak tartom, hogy ezeknek a nagy építkezéseknek a kivitelezői nagyatádi vállalkozások voltak.

Azt reméltük, terveztük, hogy a covid-járvány miatt korlátozottá vált szolgáltatásaink, a város társadalmi, közösségi élete a 2022-es évben teljes gazdagságában újra kibontakozik. Így is indult az év, aztán megjelent, kialakult az energiaárak soha nem tapasztalt növekedése, az energiaválság. Augusztustól azzal kellett számolnunk, hogy az önkormányzati létesítmények működtetéséhez, a munkánk ellátásához szükséges áram és földgáz költsége a többszörösére emelkedett. A mostani adatok és árak alapján tudjuk, hogy 2023-ban az önkormányzati intézmények működéséhez, a tevékenységünkhöz szükséges földgáz, áram és távhő ára a 2021-es évi 102 millió forinthoz képest 347 millió forint lesz, ami 245 millió forint kiadásnövekedés. Ez 3,4-szer nagyobb energiaköltséget jelent. Mindez úgy, hogy jelentős nagyságrendben csökkentettük az energiafelhasználásunkat; az egyes intézmények nyitva tartását, működését szűkítettük, egy-egy létesítménybe összeköltöztettünk tevékenységeket, hatékony takarékossági intézkedéseket vezettünk be. Ezzel együtt minden fontos szolgáltatásunkat, létesítményünket továbbra is biztosítjuk városunk lakosságának. Köszönöm a nagyatádiak türelmét és együttműködését, kérem a megértésüket, hiszen esetenként korlátozottan, a megszokottól eltérő módon tudjuk az ellátásainkat, szolgáltatásainkat biztosítani. Vannak olyan programjaink, juttatásaink, amelyeket a szükséges forrás hiányában nem tudtunk megvalósítani, nyújtani; de amint módunk lesz rá, ezeket újra biztosítjuk.

Tovább akarjuk fejleszteni Nagyatádot, ezért a 2022-ben megnyíló európai uniós források elnyerésére beadtuk pályázatainkat. Ezek sikeresek lettek, így 1 milliárd forintot nyertünk a Jókai és a Bajcsy-Zsilinszky utcák útjainak, parkolóinak, közterületeinek, valamint a sportcsarnoknak a felújítására. A Naplemente Idősek Otthona és a szociális központ épületeinek energetikai korszerűsítésére, felújítására mintegy 500 millió forintot fordíthatunk. A strand megújítására 370 millió forintot használhatunk fel. Ezek a pályázati támogatások rendelkezésünkre állnak, így 2023-ban elkezdődik a kivitelezésük. A 2022-es év elején a gyógyfürdő felújítására 1 milliárd 200 millió forint állami támogatást nyertünk, majd azt a gazdasági nehézségek miatt visszavonták. Az év végén biztatást kaptunk arra, hogy 2023-ban új költségvetéssel ismét beadhatjuk pályázatunkat a fejlesztés támogatására.

Az energiaárak nagymértékű növekedése, a számottevő infláció és néhány költség megemelkedése az előző időszaknál nagyobb terhet, többletkiadást jelentenek. Ezért újra kell gondolnunk, hogy mit tudunk megvalósítani, mit tudunk finanszírozni. Ma az a felelős magatartás, hogy a változó, nehezebb körülményekre jó döntésekkel, változtatásokkal válaszoljunk. Úgy akarunk dolgozni, döntéseket hozni, hogy mindenki láthassa, mindenki biztos lehessen benne, hogy mindig a legjobb megoldást, a legjobbat akarjuk a nagyatádiaknak, városunknak.

Köszönöm az önkormányzati intézményekben dolgozó minden munkatársunknak a most záruló évben végzett eredményes munkáját. Köszönöm a civil szervezetek, közösségek tevékenységét, segítségét, együttműködését; a sportszervezetek eredményeit. Köszönöm a partnereinknek, a nagyatádi vállalkozóknak, a gazdasági élet szereplőinek az eredményes üzleti, gazdasági munkáját, értékteremtését, konstruktív tevékenységét. Köszönöm a nagyatádiaknak a bizalmát és az együttműködését, a közös munkát.

A nagyatádiaknak szép eredményeket, sok sikert; mindannyiuknak jó egészséget, sok örömöt és boldogságot kívánok az új évben.

Ormai István, Nagyatád polgármestere

 

Megosztás