Ormai István: a Közútnak nincs pénze a Baross utca felújítására

Ráadásul az új kerékpárút Nagyatád és Ötvöskónyi közötti szakasza mentén a fű kaszálására is csupán egyszer futja nekik egész évben, derült ki az egyeztetésen. A nagyatádi polgármester azt mondta, ők majd megcsinálják.

Nem kaptunk megnyugtató választ – nagyon tömören így foglalta össze Ormai István a Magyar Közút N. Zrt. somogyi igazgatójával folytatott egyeztetés eredményét a Nagyatád központját átszelő Baross Gábor utca felújításáról. 

Csaknem három éve írtuk meg, hogy a térség legforgalmasabb útszakaszán, a nagyatádi belvárosban megjelentek a Magyar Közút gépei, és lemarták az aszfalt egyenetlenségeit a rendőrlámpás kereszteződés környékén. Akkor már 9 éve folyt a levelezés az állami szolgáltatóval, az önkormányzat folyamatosan szorgalmazta az áldatlan állapotok miatt a Baross utca közútjának a korszerűsítését.

Jól számoltak, 12 évnél tartunk. Azóta nem történt semmi.

Ehelyütt eltekintünk annak a felsorolásától, hogy ez idő alatt milyen forgalmú utakra és mennyit költött már az állam. (A 68-as főút évtizedek óta tartó kálváriáját is inkább csak zárójelben említjük.) A Berzence, Barcs és Balaton irányába is jelentős nemzetközi kamionforgalmat lebonyolító útszakaszra még egy záróréteget sem tettek, mondván, valójában sokkal komolyabb beavatkozásra lenne szükség, az alapokat is meg kellene erősíteni. Erre viszont 12 éve nem kap pénzt a somogyi igazgatóság.

Ám kiderült az egyeztetésen, hogy ennél nagyságrendekkel kisebb, alapszintű feladatra sem futja a költségvetéséből: 

a Nagyatád-Ötvöskónyi közötti kerékpárút mentén az ütemterv szerint mindössze egyszer kaszálják a füvet.

Majd mi megoldjuk, nem fogjuk hagyni, hogy derékig érő gaz borítsa – jelentette ki Ormai István a legutóbbi testületi ülésen. – Kértem, hogy legalább az úttest és a kerékpárút töltése közötti részt is vágják le, azt megígérték, hogy legalább addig bevágják majd a gépek. Itt tartunk. Hát, ez a probléma.

Ugyancsak eltekintünk annak a felsorolásától, hogy milyen célokra hány milliárd jut mostanság. Csak rögzítjük a tényt: az Európai Unió támogatásából, összesen 643 millió forintból megépült kerékpárút kaszálására évente egyszer telik a magyar államnak.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás