Ormai István: az új városvezetésnek is a nagyatádiak érdekét kell szolgálnia

Csütörtökön este a Nagyatádért Egyesület tartott választási gyűlést, ahol a három évtizede a városért dolgozó civil szervezet bemutatta négy képviselőjelöltjét a közelgő önkormányzati választásokra. Ormai István kiemelte: az önkormányzati választáson nem pártlogókra, hanem személyekre kell szavaznunk. Az esemény vendége volt Dr. Steinmetz Ádám, a Somogyi Függetlenek Szövetségének vármegyei listavezetője.

Végig, az elmúlt 30 évben a mi gondolkodásunkat egyetlen dolog vezette: a nagyatádi emberek érdekeinek, szempontjainak képviselete, az itteni közjó szolgálata – fogalmazott Ormai István a jelöltek bemutatásakor csütörtökön este a kulturális központban.

Elmondta: a választások után folytatni kell a munkát. Újabb feladatok, újabb problémák, nehézségek, megoldandó dolgok, új megoldások és új célok várnak a képviselőkre.

– Csak az nem mindegy, hogy milyen gondolkodásmóddal, milyen szemlélettel és hozzáállással keresik a megoldásokat, hoznak döntéseket.

Hozzátette: nagy felelősség egy ekkora város irányítása. Tudni kell, ismerni kell az összefüggéseket, az előzményeket, és a döntések következményét is.

– Olyan képviselőkre van szükség, akik már eddig is tettek a közösségért, akik részt vettek a város életében, eljártak a nagyatádiak érdekében, akikben van önzetlenség, közösségi emberek és ismerik Nagyatádot.

A Nagyatádért Egyesület négy képviselőjelöltet állított a június 9-i önkormányzati választásokra: Kiskó Katalint, Szakonyi Viktóriát, Jámbor Szabolcsot és Németh Csabát. 

Közülük Jámbor Szabolcs társadalmi szerepvállalása az egész városban ismert.

– Talán erőteljesnek tűnik a kijelentés, hogy sorsdöntő választás előtt állunk. Amiatt is annak gondolom, mert ebben a városban, ahogy én tapasztaltam, talán az a 1990-es parlamenti választásokat leszámítva nem volt jellemző a pártoskodás, mindig felülírta a civil kurázsi, a civil szellemiség a pártoskodást, ami oly sokszor megterheli a lelkünket. Ez a szellemiség azonban most megjelent a városunkban, és nem szeretnénk, hogy a város vezetésébe is bekerüljön. Ettől szeretnék megvédeni Nagyatádot, és az itt élők javát szolgáló, helyi politikával, a helyi közélettel szolgálni a nagyatádiakat – fogalmazott Jámbor Szabolcs a bemutatkozásában.

Ormai István kiemelte: az önkormányzati képviselők választásánál a személyekre kell szavaznunk

– Vannak itt sokan, akikkel jónéhány választást végigvittünk, megküzdöttünk és nyertünk. Most a cél ugyanez. Ha sikeresek leszünk, akkor meg tudjuk teremteni a feltételét annak, hogy itt Nagyatádon folytatódjon az emberek közötti szolidaritás, a jószándék érvényesülése; az a szemléletmód, ami egy nyitott, szabad gondolkodású, együttműködő várost hozott – mondta.

Ormai István szerint ennek az feltétele, hogy ne legyen olyan fordulat Nagyatádon, ami azt hozná és eredményezné, hogy egy politika párt olyan többséget szerezzen a testületben, amellyel bármikor, bármilyen döntést másoktól függetlenül meg tudjon hozni.

– A mi képviselőjelöltjeink kerüljenek be a képviselő-testületbe, hogy ott egyensúlyt és az együttműködés szükségességét teremtsék meg. Azt szeretnénk elérni, hogy szükség legyen közösen végiggondolni, megvitatni, megbeszélni a döntéseket, együttműködni és kompromisszumot kötni a város érdekében. Meggyőződéssel támogatom a jelöltjeinket, és segíteni fogom őket a további munkájukban.

A választási gyűlés vendége volt Dr. Steinmetz Ádám, a Somogyi Függetlenek Szövetségének elnöke és vármegyei listavezetője is. A Függetlenek indulnak a Somogy vármegyei választáson. Az elnök elmondta: a szövetség középen, mindenkitől függetlenül áll. 

– A politika az a kompromisszumok tudománya: mi, függetlenek készek vagyunk az együttműködésre azokkal, akik a célkitűzéseinket támogathatónak tartják, illetőleg a térség fejlődését, az itt élő emberek boldogulását szívügyüknek tekintik. Abban van az erőnk, hogy minket nem köt a pártfegyelem, nekünk egyedül a minket megválasztóknak kell megfelelnünk. 

Elmondta: az elmúlt két évben nem foglalkozott naprakészen a közélettel, nem volt olyan vízió, stratégia, csapat, ami motiválta volna, ám egy évvel ezelőtt kezdődött egy beszélgetés, formálódott egy csapat, ami januárban megalakult: a Somogyi Függetlenek Szövetsége.

– Nagyon örülök, hogy ennek a csapatnak lehetek a tagja, hisz mindig is csapatjátékos voltam. Nagyon szeretném, hogy azt a tapasztalatot, amit Ormai István a város élén eltöltött, azt a Somogy Vármegyei Közgyűlésben tudja kamatoztatni, ezért a vármegyei listánkon a második helyen szerepel. Az is a cél, hogy a helyben jól működő gyakorlatok át legyenek ültetve, ki legyenek szélesítve.

– Az a célunk, hogy megnyerjük ezt a választást, de mindenképpen olyan helyzetet állítsunk elő, hogy az igényeink, javaslataink értő fülekre találjanak, és ne egy köldökzsinóron tartott megyei végrehajtószerv funkcióját lássa el a vármegyei önkormányzat.

Azt szeretnék elérni, hogy a fejlesztések a valódi igényeknek megfelelően történjenek, ne arcra és kapcsolatokra tekintettel. 

– Mi úgy gondoljuk, hogy ezeket a fejlesztéseket egy szélesebb körben, és egy nagyobb kompromisszum meghozatalával kell véghezvinni. A járásokban lévő települések együtt üljenek az asztalnál és hozzák meg azokat a döntéseket, hogy a prioritásaik alapján mire van szükségük. Annak a gyakorlatnak is szeretnénk véget vetni, hogy a falunapok és a közösségi rendezvények a vármegyei elöljárók politikai hitvallásának terjesztésére szolgáljon.

Összefoglalta: szeretnének szakmailag alátámasztott, megérlelt döntéseket hozni, ami minden somogyi életére befolyással van. 

– Célunk, hogy a helyi emberek életét meghatározó döntések helyben szülessenek – zárta a gondolatait Dr. Steinmetz Ádám.

(Fotók: Kóczián Zoltán Gergely)

Megosztás