Örömtáncot jártak a Nagyatádra látogató finnek

A kulturális központba érkezett az a finn tánccsoport, aminek a tagjai már többször is jártak Nagyatádon. A legidősebb tagjuk 92 éves, de az átlagéletkor is a nyolcvanat közelíti. Az ilon tanssia terápiás célt szolgál.

Finnországból, egészen pontosan Turkuból érkeztek annak a tánccsoportnak a tagjai, akik örömtáncot mutattak be a kulturális központ színháztermében.

A tánccsoport átlagéletkora közelíti a nyolcvanat, legidősebb tagjuk pedig 92 éves. Tegnap még Zágrábban léptek fel, ma már a kulturális központ közönsége ismerkedhetett meg a finn örömtánccal, az ilon tanssia-val ami egy kíméletes mozgásforma, amelyet kifejezetten az idős korosztály számára fejlesztettek ki. Hatásának köszönhetően javul a vérkeringés, fokozódik a szívműködés, stresszoldásra és hangulatjavításra is alkalmas. Mindemellett pedig a demencia megelőzésében is fontos szerepe van, ezt kutatások is alátámasztják.

Finnországban nagy hagyománya van a senior táncoknak, a Nagyatádra látogató csoport is számos taggal rendelkezik, olyannyira, hogy negyedik éve népszerűsítik a táncot a városban, de mindig más összetételben érkeznek.

A délután folyamán a NaFigyelj kórusa, a zeneiskola fiataljai, jelesül László Abigél és Galambfalvi Márton, valamint a Nagyatádi Szépkorúak Nyugdíjas Klub tánccsoportja is a színpadra lépett.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás