Örömükben sírtak az idősotthon lakói

Örömkönnyekkel fogadták hírt a nagyatádi bentlakók, hogy három hónap után részlegesen feloldották az idősotthonok látogatási tilalmát a napokban.

Az újabb határozat értelmében ismét látogathatók lesznek az idősotthonok, már szombaton fogadhatták hozzátartozóikat az intézményben élők Nagyatádon is. A Rinyamenti Szociális Szolgáltatóközponthoz két idősek otthona tartozik: a nagyatádi és a lábodi.

Egyelőre azonban szigorú szabályok szerint lehet az intézmény területére lépni: csak hozzátartozó tehet látogatást, és minden bentlakó egyszerre csak egy vendéget fogadhat, legfeljebb 15 percig. A látogatónak előzetesen telefonon kell időpontot kérnie. Az ott-tartózkodás során tartani kell a 2 méteres távolságot, és a szájmaszk viselése is kötelező. Belépés előtt megmérik a látogató  lázát, és nyilatkoztatják az egészségügyi állapotáról. A találkozás helyszínét úgy kell kialakítani, hogy a teremben csak a bentlakó és a hozzátartozója lehet. Erre a célra kialakítottak egy előteret az otthonban, illetve az udvaron is egymástól megfelelő távolságokra három helyen találkozhat a bentlakó a hozzátartozójával, így összesen egyidejűleg négy látogatót fogadhatnak az otthonban. A látogatási időket múlt pénteken jelentették be, minden nap 9 és 12 óra valamint 14 és 17 óra között lehet előzetes időpontkérést követően belépni az otthon területére. További engedmény, hogy újra lehet csomagokat is küldeni az itt élőknek.

A sok szabály ellenére nagy örömöt okozott ez a Naplemente Idősek Otthona lakóinak. A jó hírt a szolgáltatóközpont igazgatónője, Ivókné Pintér Melinda jelentette be a múlt héten.

– Voltak, akik sírtak örömükben, amikor elmondtam neki, hogy újra fogadhatnak látogatókat. Nagyon boldogok voltak a bentlakók, hiszen már lassan 3 hónapja nem láthatták a szeretteiket. Már szombattól érkezhettek az első hozzátartozók – mesélte az igazgatónő.

Egyelőre azonban a bentlakók nem léphetnek ki az otthon területéről, csak abban az esetben, ha véglegesen elhagyják az intézményt. A bezártság alatt összesen négyen hunytak el, jelenleg 38-an élnek az otthonban.

Megosztás