A sikeresebb járványkezelés okai

Több tényező is szerepet játszott abban, hogy a kelet-európai országok jobban kezelték a koronavírust, mint a kontinens nyugati fele. Az őszre várható második hullámot is ajánlatos komolyan venni.

A koronavírus-járvány első hullámának a végéhez közeledve a nemzetközi adatok alapján a hvg.hu számba vette a válságkezelés döntő tényezőit.

A kelet-európai országokhoz hasonlóan Magyarország jobban vette az első akadályt: nem robbant be a járvány, nem vált tömegessé a fertőzés. A legutóbbi adatok szerint 4017 fertőzöttet azonosítottak nálunk, és 550 ember hunyt el. Persze, ennél jóval többen kaphatták el a betegséget. Az országos reprezentatív vizsgálat eredményei alapján mintegy 30-80 ezren.

A John Hopkins egyetem kimutatásai szerint Nyugat-Európa lényegesen jobban megszenvedte a járványt. Ez a grafikonon jól látszik. Az összevetésre a legalkalmasabb mutató a 100 ezer lakosra vetített halálozások száma, mert a tesztelésben különbségek voltak.

A szakértők és a tanulmányok szerint több tényező is szerepet játszott a sikeres járványkezelésben. Először is: szerencsére a vírus nem itt robbant be először, így a kontinens keleti felén időben vezették be a korlátozó intézkedéseket. Szakértők szerint a siker második legfontosabb oka, hogy a lakosság nagy része be is tartotta a korlátozásokat.

Térségünkben az emberek nem is annyira magától a fertőzéstől féltek, sokkal inkább az egészségügy összeomlásától. Ugyancsak fontos volt a maszkviselés.

Mifelénk alacsonyabb a születéskor várható élettartam, mint nyugaton: márpedig ahol több idős ember él, ott rosszabbak a halálozási arányok is. Vélhetően Magyarországon azért fertőződött meg több nő, mint férfi, mert a nők sokkal tovább élnek.

Az is számít, hogy Nyugat-Európában sokkal többet találkoznak egymással az emberek, ülnek be kávézókba, éttermekbe, és sokkal többet is utaznak. Végül nem szabad elfelejteni a mi térségünk jó átoltottsági mutatóit, különös tekintettel a BCG-oltásra.

A szakértők arra hívták fel a figyelmet: ébernek kell maradni hosszabb távon is. Kutatók október közepére várják a járvány második hullámát. Remélhetőleg arra már jobban fel tudunk készülni idehaza és Európa-szerte is.

Megosztás