Országosan elismert tréner tartott foglalkozást a nagyatádi gazdáknak és kutyáiknak

Nyakas Gábor kutyatréner tartott foglalkozást a nagyatádi ebtartóknak a 63. Bázis területén. A kutyák helyes magatartásának megtanításában és helytelen szokásaik elhagyásában segédkezett a neves szakértő.

Több mint 20 gazdi és a kutyáik vettek részt a ma délelőtt tartott foglalkozáson. Nyakas Gábor kutyatréner és kutyaviselkedés-szakértő már évek óta járja az országot „turnézva”, hogy a helyes kutyanevelési módszereket megtanítsa az érdeklődőknek.

A kutyusok érdeklődve felsorakoztak
A kutyusok érdeklődve felsorakoztak

Gábort a Dió Kutyakozmetika tulajdonosa, Kuncz Kinga hívta meg városunkba, aki egy hónappal ezelőtt már részt vett a tréner egyik személyes foglalkozásán.

Úgy nyertem ezt a tréninget. A kiskutyámnak, Diónak olyan problémája volt, hogy megtámadta egy hatalmas kutya, és onnantól kezdve, ha sétáltunk, nekiment volna az összes kutyának, szorongásból fitogtatta az erejét. Ezt próbáltuk meg kezelni, és nagyon jó eredményeket értünk el – mesélte Kinga.

Kinga, és kutyája, Dió
Kinga és kutyája, Dió

Mivel Kinga a munkájából adódóan sok nagyatádi kutyával találkozik, jól tudja, hogy sok helyinek szüksége lenne segítségre az ebek nevelésével kapcsolatban. Ezért hívta meg Gábort városunkba, aki azt készséggel elfogadta. Az eseménynek hamar híre ment, nem csak nagyatádiak vettek részt a mai foglalkozáson.  

Sokan jelentkeztek olyanok is, akiknek Budapest messze lett volna, mivel Gábor sokat dolgozik a főváros környékén. Nagyatád viszont sokkal elérhetőbb közelségben van nekik, ezért többen érkeztek nemcsak a városból, hanem például Keszthelyről és Kaposvárról is – magyarázta Kinga.

Meg kell éretni, mit kommunikál a kutya - hangsúlyozta a tréner.
Meg kell éretni, mit kommunikál a kutya – hangsúlyozta a tréner.

Nyakas Gábor egészen fiatalon került közel a négylábú kedvenceinkhez. Korán felfedezte, hogy jó érzéke van az ebek megértéséhez.

Annak idején még ifjú koromban Székesfehérváron egy barátomnak lett egy dobermannja, és ettől a kutyától mindenki nagyon félt. Valamiért engem viszont az első pillanattól szeretett, aztán beleszerettem ebbe a fajtába, nekem is lett egy – mesélte Gábor. – Rövidesen csatlakoztam a Magyar Ebtenyésztők fehérvári szervezetéhez, ahol elég hamar, a haladó tanfolyam után megkértek, hogy segítsek a szervezetnél a kutyaiskolák vezetésében. Észre sem vettem, és 19 évesen már nemzetközi teljesítménybíró voltam, amire nagyon büszke vagyok, mert a mai napig senki nem lett az ilyen fiatalon.

Gábor szerint a kutyanevelés alapelve, hogy meg kell ismernünk a kutyánkat, meg kell értenünk a kommunikációját.

Én a gazdákat tanítom. Úgy gondolom, abban vagyok az egyik legjobb, hogy nagyon gyorsan és jól meg tudom tanítani a gazdiknak a szükséges tudást. A legfontosabb, hogy nincs univerzális módszer. Nagyon sokan épp azért rontják el a kutyanevelést, mert általános praktikákat akarnak alkalmazni, vagy olyat, amit a tévében, ismerősöktől hallottak. Minden kutya külön egyéniség, minden kutya-gazda páros egy külön csapat, éppen ezért csak akkor lehet sikeres a nevelés, ha a gazda jól fel tudja mérni a kutyája képességeit, szükségleteit. A mai tréning lényege is az lesz, hogy megértsék az emberek a kutyájuk kommunikációját, amit nagyon sokan félreértelmeznek. Éppen ezért első sorban nem a kutyákat, hanem a gazdáikat kell tanítani.

A foglalkozás során Gábor olyan tudást igyekezett átadni nekik, amivel a mindennapokban a kutyáik zavaró viselkedését kordába tudják tartani.

Ez az amerikai staffordshire terrier otthon jól viselkedik, de társaságban túl izgága.
Ez az amerikai staffordshire terrier otthon jól viselkedik, de társaságban túl izgága.
Néhány gyors gyakorlat után Gábor már a kutya osztatlan figyelmét élvezi
Néhány gyors gyakorlat után Gábor már a kutya osztatlan figyelmét élvezi

A legfontosabb dolog: hogyan érjük el azt, hogy a tanítást a kutya és a gazda is élvezze. A legminimálisabb kényszert fogjuk használni, de tévedés lenne azt hinni, hogy a kutyát csak pozitív megerősítéssel lehet képezni, hiszen maga a nyakörv és a póráz viselése is már egyfajta kényszer – magyarázta Gábor. – Megtanítom, hogy ezeket hogyan használjuk helyesen, hogyan érjük el a kutya figyelmét, hogyan tudjuk tökéletesen sétáltatni minden körülmény között, hogyan érjük el, hogy ne szedjen fel mindent a földről, hogyan érjük, el, hogy ne ugráljon, és ha majd odajutunk, hogy elengedjük bárhol, bármikor, hogyan tudjuk visszahívni. Csupa olyan dolog, ami a mindennapi életben kell, és gyakran okoz fejtörést a gazdának.

Jutalomfalatokkal és nyugodt viselkedéssel elérjük, hogy a kutya ránk figyeljen, és megnyugodjon
Jutalomfalatokkal és nyugodt viselkedéssel elérjük, hogy a kutya ránk figyeljen, és megnyugodjon

A foglalkozás azzal kezdődött, hogy a tréner megkérte a gazdákat: fogalmazzanak meg egy célt, amit el szeretnének érni a kutyáikkal. A képzés során Gábor koncentrációs feladatokkal kezdte a tanítást: jutalomfalatokkal és higgadt viselkedéssel bármelyik kutyánál elérte, hogy őrá figyeljen. Pedig a kutyák nem egyszer izgágák, nyugtalanok voltak gazdáik mellett. A tréner hangsúlyozta: idomítani és nevelni nem lehet egy kutyát egyenes kommunikáció, és persze sok-sok jutalomfalat nélkül.

Megosztás