Országszerte 780 oltatlan pedagógus esett ki a tanításból, Nagyatád is érintett

A pedagógusoknak december végéig adtak haladékot a covid vakcina felvételére, az EMMI szerint ezt 6 százalékuk nem tette meg, ebből 1 százalékban vannak azok, akik januárban nem folytathatják az oktatást.

A pedagógus-szakszervezetek nyilatkozata szerint több oktatási intézménybe tanár szakos hallgatókat kerestek meg állásajánlattal részmunkaidőre, ugyanis az év elején 780 pedagógus esett ki a munkából országszerte, ez hozzávetőlegesen 30 ezer diákot érint. Mindez azzal magyarázható, hogy január elsejétől nem dolgozhatnak állami iskolában azok a tanárok, akik egész eddig nem oltatták be magukat a koronavírus elleni vakcinával. A kieső pedagógusok pótlása miatt kaptak végzős hallgatók a tankerületi központoktól állásajánlatot tartalmazó leveleket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ügyben az alábbi közleményt adta ki január 3-án:

A baloldal és szövetségeseik hergelése ellenére minden feladat-ellátási helyen újraindul az oktatás a téli szünetet követően. Eredményes az oltási kampány az állami fenntartású iskolákban: a 78.000 pedagógus 94%-a már felvette az oltást, 3% szakorvosi ellenjavallattal, 1 % miniszteri mentesítéssel rendelkezik, további 1% van betegállományban, illetve vár mentesítési kérelme elbírálására, mely napokon belül lezárul. A pedagógusok fennmaradó 1%-a az oltás felvételét követően térhet vissza az iskolába.”

Vagyis a minisztérium szerint lényegében csak a kieső 1 százalékot kell valamilyen módon pótolni, azonban ez azt is jelenti, hogy ahol nem sikerül helyettest találni, ott az így kieső tanórákat a többi pedagógusnak kell átvállalnia. Ez különösen nagy terhet jelent azokban az iskolákban, ahol magas volt az oltatlanok aránya.

Fel kívántuk mérni, hogy a Kaposvári Tankerületi Központhoz tartozó iskolákban mekkora az így fellépő pedagógushiány. A központnak elküldött levelünkre azonban néhány perccel később már válaszoltak is, és mindössze az EMMI fenti közleményére hivatkoztak, érdemi választ nem kaptunk.

Így a Nagyatád és környékbeli iskolákkal kapcsolatosan csak néhány kiragadott példát tudunk felhozni. December közepén már foglalkoztunk a kérdéssel, azóta történt némi változás.

Azt biztosan tudjuk, hogy az Ady Endre középiskola tantestülete lényegében 100 százalékosan átoltott, így itt ilyen problémák nem merültek fel. A nagyatádi szakképző iskolában is úgy értesültünk, hogy senkit nem kellett kényszerszabadságra küldeni az oltottság hiánya miatt: a 25 tanárból 20-an oltottak, a többiek miniszteri mentességet kaptak vagy orvosi igazolással rendelkeznek – utóbbit a foglalkozás egészségügyi orvos állíthat ki. Arról nincs információnk, hogy ezeket a mentességeket pontosan milyen feltételekkel és milyen esetekben lehet igényelni.

A nagyatádi általános iskolák közül a Báros iskola egyik óraadó tanárja nem folytathatja a tanítást az oltás hiányában (legalábbis egyről tudunk), az Árpád fejedelem iskolában pedig egy főállású tanár ment fizetés nélküli szabadságra ugyanezen okból. A somogyszobi általános iskolában a 15 fős tantestületből úgy tudjuk két tanár érintett: egy teljes állású és egy óraadó pedagógus, utóbbi januárban már nem folytatja a tanítást. A megyében a zákányi általános iskolában volt a legmagasabb az átoltatlanok aránya: a 14 fős tantestületből 5-en nem akarták felvenni a vakcinát. Azóta úgy értesültünk, hogy ketten már meggondolták magukat, de így is 3 tanár kénytelen félbeszakítani a munkáját – amit feltehetően a kollégákra kénytelen az iskola áthárítani, vagy pedig óraadó tanárral helyettesítik.

Megosztás