Tovább emelkednek a lakásárak

A lakáspiaci index az elmúlt két és fél évhez képest elérte a csúcsát mind országosan, mind a fővárosban. Főleg a nyugati országrészekben várható jelentős áremelkedés, elsősorban a lakások terén.

A GKI és a Masterplast 2021 decemberében elvégzett kutatásából derült ki, hogy az ingatlanokkal foglalkozó cégek előrejelzései szerint 2022-ben tovább fog élénkülni a lakáspiac: a használt lakások esetében 3-6 százalékkal, az új építésű lakások 7 százalékkal drágulhatnak.

Ennek magyarázata a pedig a növekvő keresleti oldal, melyet az emelkedő lakossági jövedelmek és a családtámogató kedvezmények okoznak. A felmérés szerint a fővárosban a panellakásokra megnövekeszik az érdeklődés, míg a családi házak piacán romlás várható. Az ingatlanvásárlási kedv különbözik az egyes országrészekben: „Kelet-Magyarországon a társasházi lakásoknál változatlanok, a családi házaknál kissé romlóak a kilátások. Nyugat-Magyarországon a panellakások esetében váltak érdemben kedvezőbbé a várakozások” – írta a HVG. A használt lakások piaci kereslete is növekedni fog, a vidéki országrészekben átlagosan 4-6 százalékkal, a nyugati területeken pedig akár a 6,3 százalékot is elérheti. Így például egy Nagyatádon jelenleg a Jókai utcában hirdetett lakás ára a közeljövőben akár a 20 millió forintot is súrolhatja alulról.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Somogy megyében és a nagyatádi járásban is jelentős volt az elmúlt években az ingatalanpiaci árak emelkedése: Segesden 2018-hoz képest a duplájára növekedtek, városunkban pedig 18 százalékkal drágultak a meghirdetett árak, vagyis 22 ezer forinttal lett idén magasabb a négyzetméterár Nagyatádon.

Nyitókép: Depositphotos

Megosztás