Orvosok: jöjjenek vakcináért az oltatlanok!

Lassan, de biztosan emelkedik itthon is a fertőzöttek száma. A tömegrendezvények és az iskolakezdés robbanthatja be nálunk a 4. hullámot. Nagyatád viszonylag jól átoltott, a környező kisebb települések kevésbé.

Országosan mintegy 3 millió oltatlannal számolnak, ráadásul ehhez hozzávehetjük annak a félmillió idős oltottnak egy részét, akik kínai vakcinát kaptak, és jó részüknél a vizsgálatok szerint nem alakult ki megfelelő védettség. Ennyi ember bőségesen elegendő ahhoz, hogy a járvány 4. hullámát elindítsa, ennek megállapításához még virológusnak sem kell lenni.

Az augusztus 20-i hosszú hétvégén összesen 340 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak. A kormány tájékoztatási oldalán felhívták a figyelmet, hogy azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik nem védettek, ezért kérték, hogy aki még nem oltatta be magát, az jelentkezzen háziorvosánál vagy regisztráljon és foglaljon időpontot az interneten.

Mint arról írtunk, Somogy a Dunántúlon a legkevésbé védett megyék között van, Nagyatád a maga 73 százalékával jól áll, nem úgy a környező települések egész Dél-Somoggyal egyetemben. Járásunkban Kisbajomban, Belegen, Rinyaszentkirályon és Rinyabesenyőn a legalacsonyabb az érték.

Jellemzően a kisebb településeken élő, szerényebb anyagi helyzetű, alacsonyabb iskolai végzettségű emberek nem oltatták be magukat, derült ki egy erre vonatkozó kutatásból. Eszerint az idősek körében is viszonylag sok az oltatlan (a 60 év felettiek 84 százaléka kapta meg a vakcinát). Ennek okát abban látják, hogy a legelutasítottabb kínai vakcinát ajánlották nekik először, amiről aztán később kiderült, hogy az idősek egy részénél valóban hatástalan.

Nagyatádon néhány száz lehet azon 60 év felettieknek a száma, akik nem kértek oltást, egyelőre közülük személyesen is csak nagyon keveset sikerült meggyőzni arról, hogy a védettség hiánya az életébe kerülhet – mondta kérdésünkre az egyik nagyatádi háziorvos.

Arra is felhívták a figyelmet az atádi orvosok, hogy ha valakinek panasza van, és bizonytalan az okát illetően, jelentkezzen, mert ismét elkezdték alkalmazni a gyorsteszteket, így pár perc alatt nagyobb eséllyel kiszűrhető a fertőzés. A harmadik oltásra ugyancsak várják a jelentkezőket.

A következő hetekben biztosan növekszik a fertőződés kockázata, nemcsak a delta variáns miatt, hanem a tömegrendezvények, az iskolakezdés és a hűvösebb idő hatására is. Ráadásul sokan utaztak és utaznak is még Horvátországba, amelyik már a piros zónába került.

Megosztás