Szent Rókus napi búcsút tartott a Nagyatádi Horvát Egyesület

Szentmisével és tamburazenével egybekötött eseményt szervezett városunk horvát gyökereit ápoló szervezete. A búcsúmisét a Szent Rókus kápolnában tartották, melyet még a horvát származású Czindery család épített.

 

Szent Rókus napját augusztus 16-án ünnepeljük, ebből az alkalomból a Nagyatádi Horvát Egyesület búcsút tartott vasárnap. A pestisből felgyógyulók és általánosságban véve a súlyos betegségben szenvedők védőszentjének tiszteletére még 1745-ben állított kápolnát a Czindery család Kisatádon, a mai Kápolna utca tetején. A fáma szerint Czindery Ignác fia fiatalkorában sokat betegeskedett, még a feketehimlőt elkapta, de életben maradt. Ezért hálából a szent tiszteletére kápolnát emeltek az akkori temetődombon, és a gyermek is a Rókus nevet kapta. Mivel a Czindery család horvát gyökerekkel rendelkezik, ezért a nagyatádi egyesület is élénk érdeklődéssel foglalkozik a történetükkel.

Délelőtt a Park Hotel Étteremben Czimmermann Béla kutatása nyomán Kozics Nikolett tartott rövid előadást a szent életéről, a nagyatádi Czinderyekről és munkásságukról, valamint általánosságban a búcsúmisékről és az ahhoz kötődő hagyományokról. A népszokás szerint a búcsú nem csak szakrális esemény volt, hanem jelentős közösségi rendezvény, amelyhez a finom ételek és a mulatozás is hozzá tartozott. Ilyenkor még a szegényebb családok asztalára is került hús, és ünnepi kalácsot fogyasztottak a lakoma végén – ennek szellemében az egyesület is hasonló menüvel készült az ebédre. De még ezt megelőzően először búcsúmisén vettek részt a Szent Rókus kápolnánál, melyet Fejes János káplán vezetett.

Az ebédet követően a horvát népzenét művelő, drávasztárai Biseri Drave tamburazenekar adott koncertet, melyen drávamenti horvát népdalok, népszerű tambura szerzemények, valamint magyar dalok, nóták is szerepeltek.

 

Megosztás