Ötödével nőtt a vízfogyasztás Nagyatádon

A kánikulában 400 köbméterrel, mintegy 21 százalékkal nő a városban a vízfogyasztás. Ez jobban mozgatja a hálózatot is, a csövek faláról leoldhatja a rárakódást, de emiatt nem kapott a szokásosnál több bejelentést a DRV.

Néhány olvasónk panaszolta, hogy elszíneződött nála a csapvíz. Egyikük szerint ez hetente megtörténik, másikuk azt jelezte, hogy a pohár vízben ugyan nincs nyoma, de a gyerekmedencébe töltött víz elszíneződött, miután klórral fertőtlenítette. A háromgyermekes édesanya szerint ez mutatja, hogy magas a vezetékes víz vastartalma.

Megkerestük a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-t, a szolgáltató nagyatádi üzemvezetője felvetésünkre elmondta: a mostanihoz hasonló hőségben megnövekszik a vízfogyasztás, ez mozgathatja jobban a hálózatot.

Mostanában napi 400 köbméterrel többet, kb. 2300 köbmétert használ Nagyatád, tehát nagyobb kitermelés folyik. Ez kihathat a hálózatra, jobban kaparhatja a csőfalat, de nem kaptunk ilyen jelzéseket – mondta Kajdy Péter üzemvezető. – Ha bárki problémát észlel, arra kérem, jelents be a DRV-nek telefonon a 06-80/240-240-es számon. Ahol panasz van, odamegyünk, és átmossuk a rendszert.

Az üzemvezető hozzátette: szigorúan a jogszabályban előírt vastartalom alatt van az általuk a hálózatba küldött víz értéke, az viszont valóban könnyen előfordulhat, hogy ha klórt raknak bele, az ki tudja csapni a maradék vasat. A szolgáltató által használt fertőtlenítőnél ugyanis sokkal erősebb a háztartási klór. Azt tanácsolta, ha papírszűrős a szerkezet, akkor rendszeresen le kell mosni, illetve cserélni a szűrőt.

A nagy kánikula és a hetek óta tartó száraz idő miatt Magyarországon egyre több szolgáltató arra kényszerült, hogy ivóvízhasználati korlátozást rendeljen el, írta az MTI a Magyar Víziközmű Szövetség közlése nyomán. Azt kérik, hogy mellőzzék a locsolást, a gépjárművek mosását. A közlemény szerint a víziközmű rendszerek állapota is hozzájárul a többletfogyasztással járó nyomáskülönbségek jelentkezéséhez.

A szövetség hangsúlyozza, hogy a magyarországi ivóvíz megfelel az európai uniós előírásoknak, a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, biztonsággal fogyasztható.

Efyik olvasónk fotója
Egyik olvasónk fotója

 

Megosztás