5. évfordulóját ünnepelte a Nagyatádi Horvát Egyesület

A járvány okozta átmeneti programszünet után újra folytatja tevékenységét a horvát egyesület. A térség horvát hagyományait 51 aktív tagjával és a nemzetiségi önkormányzattal együtt ápolják.

A Nagyatádi Horvát Egyesület 2016-ban jött létre a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére. Céljuk egy olyan közösség kialakítása volt, melynek tagjai kötődnek Horvátországhoz akár őseik, akár érdeklődésük révén. Ennek érdekében olyan programokat szerveznek, melyek erősítik a helyi horvát kultúrát és a horvát identitást. Több kirándulást is szervezett a szomszédos országba az egyesület, tagjai ellátogattak már Medjugorjéba, az Isztriai félszigetre és a Plitvicei-tavakhoz. Tavaly a járvány miatt több tervezett program elmaradt, most viszont újból beindult a közösségi élet.

Az egyesület múlt szombaton ünnepelte a működésének 5. évfordulóját a turisztikai központ udvarán. Megemlékeztek az elmúlt évek munkásságáról és azokról a tagokról is, akik már nem lehetnek közöttük. Az ünnepségen beszédet mondott Ormai István polgármester valamint Czimmerman Béla egyesületi tag.

Az a feladatunk, hogy keressük és erősítsük azokat a szálakat, amelyek összekötnek bennünket, és mindkét nemzet számára értéket teremtenek – mondta Czimmerman Béla. – Az elmúlt öt évben ennek szellemében tevékenykedtünk. Sajnos közben egyik tagunk eltávozott, de föltétlen meg kell a nevét említeni. Vránics Pista bácsiról van szó, akinek az ősei részt vettek Nagyatád újranépesítésében. Már 1726-ban a településen laktak az ősei. Tavaly még összeszedte a pálinkának valót, de azt már csak a fia tudta kifőzetni. Ezzel koccintottunk mindenki egészségére, hiszen voltak sikeres rendezvényeink, részt vettünk hazai nemzetiségi találkozókon, több horvátországi történelmi helyszínt és tájat megtekintettünk.

Az egyesület idén négy pályázatot is nyert kulturális programok szervezésére. Terveik között szerepel egy kirándulás Csáktornyára, szeptemberben a nemzetiségi nap megünneplése, valamint augusztus 22-én, Szent Rókus napjának tiszteletére búcsút rendezni a henészi Szent Rókus kápolnánál. Ősszel táncházat szeretnének szervezni, ahol horvát nemzetiségi néptáncokat lehet tanulni, novemberben pedig újra Márton napi bált tartanak – tette hozzá az egyesüket elnöke, Rózsás Viktória.  

Megosztás