Otthontalanná vált gyerekeknek indított gyűjtést a kétgyermekes apa

Jelenleg 30 gyereknek nyújt menedéket a nagyatádi átmeneti otthon. Telt ház van, de 150-nél is több család van a várólistájukon. Azon a gyereken, aki nem mehet haza a saját otthonába, kötelességünk segíteni, érvel Robi.

A nagyatádi Családok Átmeneti Otthona otthontalanná vált családok, várandós édesanyák lakhatását biztosítja, akik az ország bármelyik pontjáról érkezhetnek. A vöröskereszt működteti, és ez az egyetlen ilyen jellegű intézmény Somogyban. A lakhatás biztosításán túl segítséget nyújt a szülőknek gyermekeik teljes körű ellátásához, gondozásához és neveléséhez.

Munkatársai fő feladatuknak tekintik, hogy megakadályozzák a gyermekek családjuktól való elszakítását, biztosítsák a családok egyben maradását, és erősítsék a család önálló életviteli képességét.

A nagyatádi Családok Átmeneti Otthonáról néhány hete írtunk utoljára. A vezetője akkor azt mondta, Nagyatádon 50, a csokonyavisontai részlegükben 10 főt tudnak elhelyezni, miközben 164 család szerepel a várólistájukon. Horváth István Zoltán aggodalmának adott hangot, hogy az elszabadult energiaárak és a magas infláció miatt egyre több több család kerül bajba.

Ugyanezt érzékeli a taranyi családapa, Keller Róbert, aki nemrég gyűjtést indított az otthonban élő gyerekek és szüleik támogatására.

Bármi van, a gyerekek nem tehetnek róla. Aki ilyen körülmények között él, nem mehet haza esténként a saját otthonába, annak sokkal nehezebb, különösen ilyenkor, az ünnepek közeledtével. Ők sokkal többet érdemelnének pl. az államtól is, nagyon szomorú, hogy nemigen törődnek velük. Pedig azokon, akik különösen nehéz helyzetben vannak, kötelességünk segíteni. Én látom a környezetemben, hogy nagyon sokat romlott a helyzet, és nyilvánvaló, hogy januártól még rosszabb lesz.

Robi a feleségével együtt neveli két kisgyermeküket, egyikük négy-, másikuk egyéves. Nemrég még értékesítő volt, de bezárták az üzletet, ahol dolgozott, most külföldön talált munkalehetőséget magának. Mégis azt mondja, kötelességének érzi, hogy segítsen.

25 éves vagyok, de úgy érzem, nem zárkózhatok el a segítségnyújtástól. A mai helyzetben, amikor napról napra egyre drágább minden, még többen kerülnek megoldhatatlan helyzetbe. Felvettem a kapcsolatot az otthon igazgatójával, aki elmondta, leginkább mire lenne szükségük a náluk élő családoknak.

Robi három napja tette közzé kezdeményezését, tartós élelmiszereket, játékokat, tisztálkodási szereket és édességeket vár, hogy Mikulás napján átadhassa az otthonban élőknek. Máris heten jelentkeztek, többnyire nagyatádiak, de a környékről és Kaposvárról is kapott már felajánlást.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás