Ötven év emlékei bulikról, mozikról, próbákról

1973 – egy másik világban kezdődött, egyeseknek a 80-as, másoknak a 90-es vagy éppen a kétezres évek fiatalsága jutott osztályrészül, egyvalami maradt: a művház (később kulturális központ) és az édes emlékek.

A 240 forintos mozijegy a kétezres évek elején, a barna műbőr székek mélyén a szívdobogtató kézfogás és csók, mindig éppen azzal a lánnyal, amelyikbe szerelmesek voltunk, néha harmad-negyedmagunkkal ülve a teremben, időnként filmszakadás volt – vagy a vetítőben, vagy bennünk.

A koncertek varázsos hangulata, amikre a környékből is sokan jöttek, a körbe kirakott asztalokon az elmaradhatatlan boros kóla, azoknak az estéknek a szabadsága, és, persze, a fiatalságunk – „ami igaz: az ifjúság” (Bertók L.).

Az előadások, a kiállítások, a bemutatók, a művészeti csoportok, klubok és más közösségek, egyszóval a nagyatádi kulturális emlékeink mind idekötnek bennünket: az áprilisban fennállásának 50. évfordulóját ünneplő művelődési házhoz.

Az alkalomra az intézmény munkatársai jubileumi kiállítással készülnek, amely feleleveníti ennek a korszaknak a legszebb emlékeit. Terveik szerint a tárlat 2023. ápr. 19-én nyílik, és a kulturális központ története adja az idei retro nap tematikáját is május 1-én.

Az intézmény munkatársai felhívást intéztek a nagyatádiakhoz, hogy legyenek ők is részesei az elmúlt fél évszázad kulturális emlékeinek. Várják a megőrzött tárgyi és írott emlékeket, fotókat, plakátokat és meghívókat. Minden beküldött dokumentumot elektronikus formában elhelyeznek egy időkapszulában, a kiállítás tematikájába illeszkedőket pedig a bemutatott anyagok között is szerepeltetik.

Az időkapszulába és a tárlatra szánt anyagokat e-mailben várják (50@nksk.hu), vagy fel is tölthetjük azokat az erre az alkalomra létrehozott oldalon, és leadhatjuk személyesen is a kulturális központban márc. 20-ig.

Megosztás