Padlón van a nagyatádi vendéglátás

Óriási veszteségeket szenvedtek el a vendéglátósok, miközben teljes a bizonytalanság, senki nem tudja, mikor nyithatnak ki. A beígért bértámogatásokat még nem kapták meg, volt, aki már vissza is adta a vállalkozását.

Ennél szerencsétlenebb időpontban aligha nyithatott volna vendéglátóhelyet bárki: Hadi Zsolt február 18-án fogadta az első vendégeit a palacsintázójában, négy hét múlva már be is kellett zárnia a tavaszi korlátozások elrendelése miatt.

Aztán amikor újra kinyithattunk, úgy tűnt, van remény: folyamatosan emelkedett a vendégek száma, nyár végére visszaállt a teljes forgalom – mondta Hadi Zsolt. – A második hullám tette be végleg a kaput, akkor már csak elvitelre lehetett vásárolni. Novemberben kénytelen voltam visszaadni a vállalkozást, milliós veszteségem lett.

A Central Caffe-t üzletvezetője még mindig tartja három alkalmazottját, a megtakarításaiból fizeti a bérüket.

Ha minden jól megy, talán márciusban kapunk majd bértámogatást – bizakodik Fekete Zoltán. – Nem egyszerű ennek az igénylése, rengeteg utánajárás és papírmunka van vele. Egyelőre tartjuk magunkat, de teljesen bizonytalan a jövő. Attól tartok, hogy amíg nem lesz teljes átoltottság, addig a kormány nem fog engedni a korlátozásokon, az pedig ki tudja, meddig fog tartani.

A Park Hotel és Étterem tavalyi bevétele alig 15-20 százaléka a korábbinak. A mai napig is veszteséget termel, ráadásul nem tudni, meddig.

A polgármester úr és az önkormányzat nyújtotta az első és eddig egyetlen segítséget a bérleti díj csökkentésével. A kilenc alkalmazottunk bértámogatására is pályáztunk, de az kb. fél év, mire elbírálják – vázolta a helyzetet Maróti Andrea. – Úgy tudom, a bérnek a felét, a járuléknak pedig a negyedét vállalja át az állam. Jelenleg mintegy 2 millióba kerül ez nekünk havonta, pedig az első hullámban öt alkalmazottat már el kellett küldenünk. A rezsiköltségünk havi másfél millió, és ugyanúgy fizetnünk kell az egyéb díjakat is a tűzbiztonság-technikaitól a szerzői jogdíjon át a liftdíjig: ezek újabb másfél milliós kiadást jelentenek havonta. Állítólag április-májusnál előbb nem nyithatunk ki, az novembertől számítva fél év, rengeteg!

Az Árpádban iskolabüfét üzemeltető egyéni vállalkozó is azt mondja, legalább 500 ezer forintos kiesése lett eddig.

Márciusban pénteken este bejelentették, hogy hétfőtől nem lesz iskola. Rengeteg árum tönkrement, a 60-70%-át tudtam csak csökkentett áron eladni, ott rögtön buktam vagy 200 ezret – mondta Dibusz Ferenc. – Tavasszal három hónapra be kellett zárni, az teljes kiesés, aztán meg jött a nyár. Szeptember óta működhetünk csökkentett üzemmódban: most nem jöhetnek be reggel a szülők, akik korábban tízórait vettek a gyerekeknek, mert pénzt nem adnak nekik, meg kávét és reggelit is vettek nálam, ez még 25-30%-os kiesés.

Ferencnek katásként négy hónapig nem kellett fizetnie a járulékokat, ezenkívül semmilyen más támogatást nem kapott.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László a HVG-nek pozitívumként említette a házhoz szállított ételek áfacsökkentését, de problémának látja, hogy a hozzájuk beérkezett levelek alapján nagyon sokan nem tudták igénybe venni a támogatásokat. Az elnök a többi ágazat szolidaritását is hiányolja, illetve tett egy javaslatot is a döglődő ipar megmentésének érdekében: „Ha segíteni akarnának minket, akkor azokra az iparágakra, amik az előző éves forgalmukhoz képest 20 százalékot növekedtek, vessenek ki különadót! Akik kaszáltak a koronavírus alatt, ebből támogathatják a vendéglátó és turisztikai vállalkozásokat” – vázolta fel javaslatait.

Hány nagyatádi vendéglátós lesz kénytelen végleg lehúzni a rolót?
Hány nagyatádi vendéglátós lesz kénytelen végleg lehúzni a rolót?

 

Megosztás