Pályaorientációs napot tartottak a Bárdosban

A két nagyatádi középiskolán túl Barcsról kettő, Kaposvárról és Csurgóról egy-egy iskola képviselői mutatták be az intézményéket a diákoknak pénteken délelőtt.

– A mai nap célja, hogy megkönnyítsük a pályaválasztást, ami nyilvánvalóan a nyolcadikosoknak a legfontosabb. Ezért meghívtuk a környező iskolákat, hogy be tudják mutatni a leendő diákjaiknak a képzési kínálatukat, illetve a felvételi követelményekkel is megismerkedhetnek a hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos tanulóink – mondta el Iváncsics Gyula, a nagyatádi általános iskolák főigazgatója.

Egyébként a Bárdosban ez az első ilyen rendezvény, de az igazgató elmondta, ha ez beválik, akkor minden évben lesz.

Az Adyból Cseh Tamás Attila igazgató mutatta be a középiskola képzési kínálatát.

– Szakmákat tanítunk, valamint hatosztályos gimnáziumi képzés van az iskolánkban. Öt irányba lehet elindulni az intézményben. Ezek között van olyan, amiket biztosan nem fognak gépek helyettesíteni, ilyen például az oktatási szaktechnikus és az óvodai nevelő, továbbá a már fél évszázados egészségügyi képzés, ahol a Nagyatádi Kórház a gyakorlati hely, és a hatéves képzés végén általános ápoló végzettséget szerezhetnek a tanulóink.

Beszélt a szoftverfejlesztő- és tesztelő képzésről is, illetve a gépészeti szakmáról is. Továbbá bemutatta a gazdálkodás-menedzsment irányt is, ahol pénzügyi-számviteli ügyintézőket képeznek, ráadásul ennek az elvégzése után csupán egy év alatt mérlegképes könyvelő végzettséget szerezhetnek a diákok.

Amiről Cseh Tamás Attila beszélt, azt az Adyban élőben is megnézhették az érdeklődő diákok, ugyanis a középiskola is ma tartotta a nyílt napját.

Tájékoztatájában szóba került az Erasmus+ program is, aminek a célja, hogy az iskolába járó tanulók a gyakorlati idő egy részét külföldön töltsék. Erről korábban mi is beszámoltunk.

Perák Veronika a NASZI képzési kínálatát mutatta be az általános iskolásoknak. Az iskola 3 éves, szakmát adó képzéseivel ismerkedhettek meg a gyerekek. Ezekből összesen kilenc van, az ipari gépésztől a burkolón át a cukrászig. A szakképzésben ösztöndíjrendszer is működik, már a 9. évfolyamon egységes ösztöndíjat kapnak a tanulók, utána pedig a duális képzésben munkabért, továbbá a szakma megszerzését követően egyszeri pályakezdési juttatást, aminek az összege tanulmányi eredménytől függően akár 300 ezer forint is lehet.

Nemcsak nagyatádi, hanem barcsi, kaposvári és csurgói intézmények képviselői is eljöttek, hogy bemutassák az intézményüket. Előbbi helyről a Széchenyi Ferenc Gimnázium és Kollégium és a Dráva Völgye Technikum és Gimnázium képviseltette magát. Kaposvárról a Táncsics gimnázium érkezett, Csurgóról pedig a Nagyváthy technikumban, szakgimnáziumban és szakképzőben elérhető lehetőségekről tájékozódhattak a leendő középiskolások.

Megosztás