Pár hét alatt már feleannyi covidos került a Nagyatádi Kórházba, mint előtte összesen

Bő egy hónap alatt 200-nál is többen kerültek a Nagyatádi Kórházba koronavírussal. A városban eddig kb. a lakosság 3%-át oltották be, a háziorvosok most kaptak 20-20 adagot, és a kórházban is folytatódnak az oltások.

A kórházi oltóponton jelenleg a rendvédelmi dolgozók jutnak vakcinához. Úgy tudjuk, a mintegy 300 rendőr és tűzoltó a Pfizer és az orosz Szputnyik-V közül választhat. Információink szerint a hétvégén pótolják a 60 év alatti krónikus betegeknek is az oltását, ami legutóbb elmaradt.

Tegnap délután kaptunk 20-20 főre elegendő AstraZeneca és kínai Sinopharmot, ezekkel a 80 év felettieket olthatjuk, március 14-ig ezt meg kell oldanunk – jelezte az egyik nagyatádi háziorvos. – Ha esetleg marad vakcina, akkor behívhatunk a 70-es korosztályból is. Nem lesz egyszerű, több időshöz most már ki kell mennem lakásra, mert fekvőbeteg, a beadás után ott kell maradnom negyed órát, nagyon sok időt vesz igénybe.

Több háziorvos is említette, hogy továbbra is elég nagy a káosz, óráról órára is változnak az oltási rendek. Kiemelték: érezhetően fogy az emberek türelme. Egyikük úgy fogalmazott, egyre kellemetlenebb helyzetbe kerülnek, lelketlenséggel vádolják őket a páciensek, mondván, őket vagy a hozzátartozójukat még nem oltották be. A háziorvosok hangsúlyozzák: ők csak a kapott lista alapján dolgozhatnak, utasítást kapnak, kiknek adhatják be a vakcinát.

Az általunk megkérdezett háziorvosok arról számoltak be, hogy a körzetükhöz tartozó páciensek nagyjából 3 százalékát oltották be eddig (vagy ők, vagy a kórházi oltóponton). A hétvégén sorra kerülő astrás oltásra már nincs rálátásuk, az azon résztvevőket ugyanis SMS-ben értesítik a Vakcinainfóról.

Arról, hogy a vírus mostanában terjedő új variánsa milyen tüneteket okoz, megkérdeztünk több, éppen otthon fekvő betegeket.

Nem gondoltam, hogy ilyen rossz lesz, hat napig 39 fokos lázam volt, szörnyen fájt a fejem, valamennyire még most is, az ízületeim még mindig fájnak, nem bírok fent lenni – szemléltette az állapotát egy 45 éves nagyatádi.

Ő és egy másik, 50 fölötti beteg is megkapta már a favipiravir gyógyszert. Utóbbi úgy fogalmazott: olyan, mint egy lórúgás. Ebből első nap 2×8 tablettát, majd napi 2×3-mat kell bevenniük, és vérhigítót kell szedniük mellé.

Sokkal rosszabb, mint az influenza, pedig én rendszeresen sportolok, szedtem a vitaminokat, szóval mindent elkövettem, amit lehet – mondta egy otthon lábadozó beteg. – Csak azt mondhatom, aki tudja, oltassa be magát, mindegy, melyikkel!

Mindent elárul a helyzet súlyosságáról, hogy a Nagyatádi Kórházban információink szerint a járvány 3. hullámának kezdete óta (február eleje-közepe), vagyis az elmúlt bő egy hónapban már kb. feleannyi covidos beteget kezeltek, mint addig összesen: 200-nál is többet. Vagyis bő egy hónap alatt mintegy 48 százalékkal nőtt a számuk. A megbízható forrásból származó adatok alapján most már ott tartunk, hogy a járvány kezdete óta a kórházba került koronavírusos betegek több mint 12 százalékát nem sikerült megmenteni.

Fotó: Röhrig Dániel
Oltják a rendvédelmi dolgozókat a Nagyatádi Kórházban. Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás