Már nem ígéri húsvétig a regisztráltak beoltását a kormány

A kínai vakcina a legdrágább, árulta el a mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter. Az is kiderült: 10 ezernél jóval több kórházban ápolt covidos beteggel számolnak, és már csak a 60 felettiek beoltását ígérik húsvétig.

A miniszter szerint eddig a magyarok 11,3 százaléka kapott legalább egy oltást, ami főleg a kínai vakcinabeszerzésnek köszönhető: csütörtökön 450 ezer újabb adag Sinopharm-vakcina érkezett.

Ugyanakkor a Politico európai uniós összevetéséből éppen az derült ki, hogy a Magyarországon lévő összes vakcina mindössze 56 százalékát használtuk eddig fel. Típusokra lebontva az látszik, hogy a Pfizer vakcinája az itthon beadott oltások 46 százalékát teszi ki, a Sinopharm 32,4 százalékot, a Szputynik 2,7 százalékot, a Moderna pedig 7,4 százalékot.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök egy hónappal ezelőtt még azt ígérte, „aki eddig regisztrált oltásra, azt húsvétig be is tudunk oltani, ez 2,4 millió embert jelentene”, a mai bejelentésen eldőlt, amit a nagyatádi háziorvosok már március elején jeleztek, tudniillik, hogy ez nem fog megtörténni. Most már csak a 60-65 évesnél idősebbek beoltását ígérik addig.

A mai kormányinfón a miniszter azt is ígérte: 24 órán belül nyilvánosságra hozzák az oroszokkal, illetve a kínaiakkal kötött vakcinaszerződéseket (eddig titkolták azokat). Elárulta, hogy az orosz vakcinából két oltás 17 euróba (6200 ft), a kínaiból pedig 63 euróba kerül (23 ezer ft). A nyugati oltóanyagokról azt mondta Gulyás, hogy valamelyik sokkal, valamelyik kevéssel olcsóbb a kínainál, vagyis eszerint a kínai vakcináért fizeti a legtöbbet a kormány.

A hvg.hu rákérdezett, hány beteget kezelnek intenzív osztályon, de erre nem válaszolt. Csak a már ismert számokat mondta be: 8329 beteg van kórházban, 911-en pedig lélegeztetőgépen. Azt mondta, 13 244 kórházi és 1918 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van még szabadon.

Kérdésre elmondta, hogy összesen kb. 700 orvos nem írta alá az új egészségügyi jogviszony szerinti szerződését, de 400 új belépő is volt elmondása alapján.

A hétvégi AstraZeneca-oltások elmaradása Gulyás miniszter szerint nem volt nagy baj, nem keres felelősöket a kormány. Arról még nem döntöttek, hogy csak írásbeli érettségi lesz-e ismét idén.

Megosztás