Pénteken újabb 100 főt bocsát el az Industrie-Elektrik

Megközelítőleg újabb 100 főt terveznek elküldeni a marcali és nagyatádi telephelyről. Az ügyvezető szerint 40%-kal estek vissza a megrendeléseik, a kormány bértámogatási programja ezt nem tudja ellensúlyozni.

Nulla forint bevétellel zárt az Industrie-Elektrik áprilisban. A vezetés abban reménykedett, hogy az autóipar a járvány első hullámának lecsengésével a hónap végén újra beindulhat, ám nem így történt. Amit a cég most legyártott, az mind raktárra ment, és a megrendelőiknél is csak a raktárkészletek növekedtek. Mindeközben az alkalmazottaknak alig kellett dolgozniuk, viszont a bérüket továbbra is kifizették.

A vezetés szerint térdre kényszerült az autóipar, és ezzel a megrendeléseik 40%-kal visszaestek. Ilyen gazdasági környezetben pedig nem tudnak a korábbi létszámmal dolgozni, így pénteken újabb elbocsátások lesznek. Hogy Nagyatádon ez hány embert érint pontosan, azt a napokban fogják véglegesíteni, de összesen megközelítőleg újabb 100 főtől fognak megválni a nagyatádi és a marcali telephelyen. A vezetés korábban már megpróbált élni a kormány nyújtotta bértámogatási lehetőséggel, de mint az ügyvezető mondta: nem minden cégnek kedvező a program.

Sajnos, a kormány által felkínált munkahelyvédelmi intézkedések nem elegendőek – nyilatkozta Nyerges Ervin, az Industrie-Elektrik Villamosipari Kft. egyik ügyvezetője. – Ugyan enyhítettek a feltételeken, de az igényelhető bértámogatás csak a bérek 30%-át fedezné, a maradék 70% továbbra is minket terhelne. Viszont ennek van létszámmegtartási kötelezettsége is, aminek a felvállalását egyelőre, amíg ennyire bizonytalan az autóipar, nem tudjuk megkockáztatni. Egyszerűen a munkahelyvédelmi intézkedésekkel együtt sem tudunk több száz főt magunkon hordani.

Jelenleg 638-an dolgoznak a cégnél az ukrajnai telephelyet nem számítva, ebből Nagyatádon 220-an. A múlt hónapban már 50-50 embert elküldtek a recesszió miatt. Az ügyvezető hozzátette, a pénteki létszámleépítés után megpróbálnak csökkentett munkaidőre átállni, de ennek egyeztetése még folyamatban van a német ügyvezetővel. Hétfőre részletes tájékoztatást ígért a leépítésekkel kapcsolatosan.

Országszerte egyre többen veszítik el a munkájukat a járvány miatt kialakuló válság miatt: a március 20-i zárónapon 281 ezer regisztrált munkanélkülit tartott nyilván a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, április 20-án pedig már 330 ezret, azaz mintegy 50 ezerrel lett több a munkanélküliek száma Magyarországon egyetlen hónap leforgása alatt (február óta már 66 ezerrel).

„Mindez úgy következett be, hogy a kormány bértámogatási programot indított, és eddig 100 ezer munkahely megőrzéséhez járult ezzel hozzá, 7200 cég igényelte az apanázst. Ebből hat olyan cég van, amely ezernél több dolgozót foglalkoztat” – írta a 24.hu.

Nyitókép: Röhrig Dániel

Megosztás