Plogging és bábozás kifogyott tollakkal

Az új fitnesz trend és az ovisok mesékkel, bábozással környezettudatosságra való nevelése is rendszeresen része a nagyatádi Fölker Janka mindennapjainak. Az ezekről írt naplójával nyert díjat.

Janka minden áldott hajnalban sétára indul a weimari vizslájával, fél 5-től úgy 4 km-t bóklásznak a városban vagy a Rinya-parton. Ezt majdnem minden gazdi megteszi napjában egyszer, ám ő közben össze is gyűjti az útjába eső hulladékokat.

Rendszeresen ploggingol is: a Svédországból elterjedt új, környezettudatos sporttevékenység során a résztvevők futás vagy kocogás közben szemétszedő kesztyűben hulladékos zsákokba gyűjtik a szabadban levő szemetet. Janka a TeSzedd! akciókhoz is csatlakozik, a munkahelyén pedig környezetvédelmi és meseelőadásokat tart, ugyanis óvodatitkár.

Általában a kifogyott tollakkal bábozok a gyerekeknek, azokhoz találok ki tanulságos meséket – fejtegeti Janka. – Például olyat, hogy a legelő teheneknek nem ízlik a fű, ezért a vezérbika elindul kideríteni, mi lehet a probléma. Útközben tanácskozik az erdő állataival, találkozik egy unikornissal, kalandokat él át, végül bevonják az embereket is, mígnem kiderül, hogy valakik olajos hordókat borogattak a legelő mellett.

Janka leggyakrabban eldobott energiaitalos dobozokat és csokis papírokat gyűjt össze. Szívügye a fenntarthatóság és a környezetvédelem, így bukkant rá a DRV pályázatára. Az uniós forrásból finanszírozott programban környezetvédelmi ötleteket kellett megfogalmazni. Janka Részlet a határidőnaplómból címmel leírta, mit tesz hétfőtől vasárnapig. Az Így óvom a környezetem szlogennel fémjelzett pályázatra beérkezett fogalmazásokat korosztályonként értékelték. A bírálat során elsőrendű szempont volt, hogy mi az alkotó mondanivalója, illetve milyen módon kapcsolódik az alkotás a megadott jelmondathoz.

A felnőttek között Janka lett a pályázat győztese.

Megosztás