„Sürgősségi csípőprotézisem időpontja: 2023. júl. 14.”

Már bottal is nehezen megyek – írta ma közösségi oldalán Györke József. Az érthetően elkeseredett nagyatádi nyugdíjas tanár, fotóriporter bejegyzése a hozzászólások tömkelegét indította el.

A közismert atádi fotós állapota nagyon megromlott az utóbbi időben, muszáj volt orvoshoz fordulnia. Azt mesélte, végül jövő év májusára kapott időpontot egy szakorvosi vizsgálatra a kaposvári ortopédián.

De ez addig nem várhat, gondoltam, teszek egy próbát, beutaztam a megyei kórházba, a recepción, persze, mondták, hogy menjek vissza a májusi időpontomra, csakhogy nekem nem májusban fáj a lábam, hanem most, keltem ki magamból, szó szót követett, addig erősködtem, míg végül egy orvos behívott. Megröntgeneztek, kiderült, már nincs is porc. A orvos azt kérdezte, hogy tud ezzel egyáltalán menni, sürgős műtétre lenne szüksége, ő el is vállalta, azt mondta, megpróbál segíteni, de, hogy mikor lesz időpont, az nem rajta múlik.

Mint Józsi bácsi megtudta, ha lenne 2-2,5 millió forintja, hogy magánklinikára menjen, akkor sem kapna 4 hónapnál előbb időpontot: ott is annyian várnak, ugyanis vagy orvos vagy aneszteziológus nincs, pontosabban kevesen vannak. Ám ez a lehetőség, sajnos, szóba sem jött az ő esetében. Aztán ma megkapta az értesítést a sürgősségi csípőprotézise időpontjáról: 2023. júl. 14. Így kommentálta a közösségi oldalán:

„Le vagyok törve… Magyarország jobban teljesít? Már bottal is nehezen megyek… Elő kell vennem a 9 évvel ezelőtti műtétem után használt „kétkaros” mankót, hogy egyáltalán bevásárolni tudjak, hogy meg is tudjak élni…”

Pár óra alatt 70-nél is több hozzászólást váltott ki a bejegyzése. Sokan ajánlották fel a segítségüket, ami meghatotta az idős férfit; többen pedig arról írtak, hogy térd- vagy más műtétre másfél-két évvel későbbi időpontot kaptak.

Legutóbb a nyáron írtunk arról, hogy a várólisták tömegét produkálja a hazai egészségügyi rendszer, miután sorozatosan leállították a műtéteket az ún. sürgősségi beavatkozások kivételével. Józsi bácsi példája mutatja, mit is jelent az irányítók értelmezésében a sürgősségi operáció.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalán a mai állás szerint a Kaposi Mór Oktató Kórházban egy csípőprotézisre az átlagos tervezett várakozási idő 695 nap, erre most 371-en várakoznak; a térdprotézis műtétre 713 napot kell várni, jelenleg 462-en állnak sorba.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás