„Tele van a város szerelemmel”

A szerelmét négy napja megismert kamaszfiútól a házasságuk 56. évfordulóját idén ünneplő, elektromos kerekesszékkel a virágboltot felkereső bácsiig sokan igyekeztek ma köszönteni a kedvesüket Nagyatádon.

A zsebpénzemet gyűjtöttem össze, fél 2 után, ha kijön az iskolából, akkor adom oda neki – árulja el a 15 éves Roland. Mint bevallja, múlt hét csütörtökön ismerte meg a szerelmét.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Mivel idén hétköznapra esik a Valentin-nap, folyamatosan érkeznek a vevők a virágboltokba, a nagyobb érdeklődés, persze, a munkaidő végén várható. Az egyik nagyatádi üzletben azt mondják, 5 ezer forintos csokrot kérnek átlagosan, a sláger a vörös rózsa. Itt a legdrágább egy flamingóvirág, feldíszítve 4 ezret kérnek egy szálért.

A Baross Gábor utcában ismét középiskolásokkal találkozunk, négyőjük közül hárman adtak és/vagy kaptak is valamilyen figyelmességet Bálint-nap alkalmából: egy melegítőszett, egy szívecskékből összeállított ajándék és egy képpel, felirattal díszített párna fejezte ki a másik iránti ragaszkodást.

A feleségemnek készül a csokor, 1967-ben házasodtunk össze – meséli András egy másik virágbolt előtt.

Kiderül, egyik évben sem feledkezik el erről, ahogy nejének, Máriának a név- és születésnapjáról sem. Negyven éve laknak Nagyatádon, András nyomban szebb napokat idéz fel.

Az volt az igazi, amikor a segesdi szőlőnk még megvolt, és vadvirágokból szedtem csokorra valót neki: margaréta, gyújtoványfű, magas aranyvessző, cickafark – sorolja, némelyiknek még a latin nevét is, persze, mezőgazdasági mérnök volt.

Ma olyan 90-100 vevőre számítok, de tavaly nagyobb csokrokat kértek, jobban költöttek, talán a covid után jobban ragaszkodtak egymáshoz az emberek, mondja a virágbolt vezetője.

És, persze, érezni az inflációt, idén inkább apróbb dolgokat vásárolnak, és megfontoltabban költenek.

A selyemből készült virágboxok 10-18 ezerbe kerülnek az üzletben, az élő virágból lévők még drágábbak.

Az eddigi legnagyobb megrendelésem tavaly volt, egy külföldi férfi 200 szál rózsából csináltatott egy hatalmas szívet „I love you”-felirattal, a feleségének szánt kiengesztelés nagyjából 250 ezer forintjába került, aztán egy hétre rá az asszony születésnapjára is rendelt egy másikat, 100 szál rózsából.

Ez a virágboltosok álmainak netovábbja, sajnos, még szökőévente sincs egy-egy ilyen, teszi hozzá nevetve.

A Valentin-nap viszont minden évben eljön. Ezért adtuk címnek a Prognózis zenekar egykori slágerét (Úristen, lassan 40 éves lesz!), kívánva minden nagyatádinak, hogy így legyen.

Megosztás