Rekordrészvétel reggel 7 óráig!

Országosan rekordnak számító volt a részvétel reggel 7 óráig: a választásra jogosultak 2,24 százaléka adta le voksát. Nagyatádon még ennél is magasabb, 2,29 százalékos volt a részvétel!

Emlékeztetőül és összehasonlítéásképpen: Nagyatádon 4 éve a végső részvételi arány 61,68% volt, most már délután 3 órakor 55,6%-nál jártunk! Egyre valószínűbb, hogy a városban és országosan is meglesz a70%-os részvétel.

Nagyatádon már az 55%-ot is meghaladta a részvétel!
Nagyatádon már az 55%-ot is meghaladta a részvétel!

15.00 órai részvételi adat: 53,64%! Nagyatádon most is magasabb, mint az országos átlag: 4855-en voksoltak, ami 55,6%-os arány. Somogy 2. sz. vk-e egyre inkább lemarad: 47,59%. A megye egésze 52,21%-nál jár. A helyi választási iroda tájékoztatása szerint egész nap zavartalanul folyt eddig a szavazás a város mind a 9 szavazókörében. 

Az eddigi részvételi csúcsot hozó választáson, a 2002-es első fordulójában országosan 51,78 százalékos volt a részvétel délután háromkor, a legutóbbi választáson 45,02 százaléknyian szavaztak eddig.

 

Továbbra is töretlen a szavazási kedv! A 13.00 órai adatok azt mutatják, hogy 42,32% a részvételi arány. Ez még mindig rekordnak számít. A beszámolók szerint itthon és külföldön is tömegesen szavaznak az emberek. Nagyatád továbbra is az országos átlag felett teljesít: nálunk 3757-en voksoltak 13.00 óráig, ami 42,7%-os arányt jelent. Somogy megye egésze már gyengébben szerepel, 40,74% volt a részvétel. A megyén belül azonban éppen a 2. sz. választókerületben a legalacsonyabb a megjelentek aránya, mindössze 35,48%!

Egyelőre kitart a szavazási kedv!
Egyelőre kitart a szavazási kedv!

A Somogy 2. sz. választókerület némileg lemaradt az országostól: 11.00 óráig 26% volt a részvételi arány.

Továbbra is nagyon magas a részvétel
Továbbra is nagyon magas a részvétel

A jelek szerint a magyarok nagy része átérzi a választások fontosságát: 11.00 óráig csaknem 30%-os volt a részvétel az országban (29,93%). A legfontosabb üzenetet nagyon sokan megértették: mindenki menjen el szavazni. A részvételi adatok egyértelműen azt mutatják, sikeres volt a jelölő szervezetek mozgósítása. Ám az, hogy ez a protest szavazókat vagy a kormány maradását kívánókat szólította meg nagyobb arányban, az majd csak este fog kiderülni.

A Political Capital azt írja, hogy azt írja, a 11 órás részvételi adatok alapján meglesz a 70% feletti részvétel. Ennél az első fordulókban csak az 1994-es napközbeni részvétel volt magasabb. Becslésünk szerint a részvételi arány urnazárásra meghaladja majd a 70 százalékot.

 

Megvan a 11.00 órai részvételi adat Nagyatádon: már 2685-en szavaztak, ez 30,5%-os részvételi arány!

 

Egyszerűsítették a választási honlapot, hogy ne akadozzon
Az NVI közleménye szerint „a rendkívül magas érdeklődés zökkenőmentes kiszolgálása érdekében a www.valasztas.hu honlapot átállították egy nagyobb teherbírású technológiai megoldásra.” Ahogy korábban mi is jeleztük, a választási honlap délelőtt a nagy látogatottság miatt egy ideig nem volt elérhető.

 

Választási csaláson kapták Gyöngyös Felsővárosában, a 2. számú választókerület fideszes delegáltját – írja a Hello Heves, Heves megyei hírportál. Az eset reggel 8-kor történt, abban a választókerületben, ahol a Jobbik elnöke, Vona Gábor indul. Egy választó jobbikos pólóban ment szavazni, a fideszes szavazóköri delegált pedig úgy tett, mintha lepecsételné a szavazólapot, de végül nem nyomta rá a pecsétet. A jobbikos delegált észrevette a trükközést, és azonnal jelezte ezt a bizottságnak, melyről jegyzőkönyv is készült.

 

Somogy 2. sz. EOVK-ben 9.00 óráig a választók 12,43%-a edta le a voksát.

 

Már több pártvezető is leadta voksát, néhány mondat következik tőlük.

Orbán Viktor az MTI tudósítása szerint azt mondta: „bízhatunk az emberekben, én el fogom fogadni a döntésüket„. A miniszterelnök annyit hozzátett, hogy mindkét szavazatát a Fideszre adta, mert „csak az a biztos„. Egyúttal arra kért mindenkit, vegyen részt a választáson.

A legkorábban a Momentum elnöke, Fekete-Győr András voksolt, reggel 7 óra után röviddel: „Idén igazán nagy jelentősége van annak, hogy minél többen, itthon és külföldön, fiatalok és idősek egyaránt éljenek ezzel a jogukkal. Én a legesélyesebb ellenzéki jelöltre adom le voksomat, listán pedig természetesen a Momentumra. Erre biztatok mindenkit, válasszunk felelősen, válasszuk a jövőnket.”

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje felesége kíséretében szavazott. Vona Gábor azt mondta, hogy a mostani választás legalább két generációra eldönti Magyarország sorsát. A voksolás tétje, hogy „kivándorlóország leszünk-e vagy sem”. Szerinte a magas részvétel növeli a kormányváltás esélyét, majd arra kérte a választókat, hogy mindenki adja le voksát.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta: optimisták, hogy sokan mennek el szavazni. Szerinte egy 70 százalék feletti részvétel súlyos kritika lenne a kormánynak, de nem lehet pontosan tudni, kik mentek el szavazni, ezért mindenkit részvételre buzdított. Karácsony felszólította Áder Jánost, hogy ha a Fidesz nem szerez többséget, akkor ne Orbán Viktort kérje fel kormányalakításra, mert az ellenzéki pártok nem akarnak együttműködni a Fidesszel.

Megvan a 9.00 órai megyei adat is: Somogy megye 13,6 százalék 33 914 szavazó.

Itt az újabb rekord: 13,17% a részvétel reggel 9-ig!
Négy évvel ezelőtt 9,5 százalékos volt az első három órában a részvétel, most a választópolgárok 13,17 százaléka leszavazott 9 óráig, vagyis csaknem másfélszer annyian mentek el, mint a 2014-es választásokon. A történelmi rekordot jelentő 2002-ben csak 8,81 százalékos volt a 9 órás részvétel.

Rekordot hozott a 9 órai részvétel is!
Rekordot hozott a 9 órai részvétel is!

Sem az országos, sem a megyei friss (9.00 órás) adatokkal nem tudunk egyelőre szolgálni, mert a választás.hu központi oldala elérhetetlen, valószínűleg már most nem bírja a „terhelést” a rendszer. Elég nehéz lesz így gyorsan tájékoztatni.

Itt a legfrissebb információ: a helyi választási bizottság tájékoztatása szerint 9.00 óráig Nagyatádon már 13,37%-os volt a részvétel! Ez azt jelenti, hogy már 1177-en leadták a szavazatukat a városban. A tájékoztatás szerint egyébként mind a 9 szavazókörben rendben zajlik a szavazás, semmilyen rendkívüli esemény nem történt.

 

Az Atádhíren nyomon követjük a legfontosabb helyi és országos történéseket a parlamenti választások napján. 

Most megmutatjuk, hogyan szavazott Nagyatád 4 évvel ezelőtt.

Nagyatádi szavazókörök összesített eredménye 2014-ben

Részvételi arány: 61,68%

Egyéni jelöltekre adott szavazatok száma:

Szászfalvi László (Fidesz-KDNP) 2006

Ander Balázs (Jobbik) 1317

Csendesné M. Ibolya J. (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP) 1894

Kutas Viktor Csaba (LMP) 163

Pártlistákra leadott szavazatok száma:

Fidesz-KDNP 2031

Jobbik 1510

MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP 1732

LMP 228

 

 

Megosztás