Rendkívüli: Visszavonták a nagyatádi fürdő fejlesztésének támogatását

Az 1,2 milliárd forintot a kormányzati megtakarítások miatt kell visszautalni. A támogatásról még márciusban döntött a kormány. Ormai István polgármester azt mondta, mindent elkövetnek, hogy új forrásokat biztosítsanak.

A Nagyatádi Gyógyfürdő fejlesztésének első ütemét tartalmazó 1,2 milliárd forintos állami támogatás visszavonásáról szóló okiratot kedden kapta meg az önkormányzat. Eszerint a városnak 15 napon belül vissza kell utalnia az összeget, ám a beruházás előkészítésének összes költségét az önkormányzatnál hagyják (ez 36,5 millió forintot jelent). A pénzvisszavonás annak az általános kormányzati megtakarításnak a része, amelynek során összesen 416 milliárd forintot zárolt a kabinet a minisztériumok kiadásaiból a napokban.

Mint arról 2017. óta többször beszámoltunk, az önkormányzat évek óta dolgozik ennek a kiemelten fontos, stratégiai jelentőségű beruházásnak az előkészítésén. A város gyógyfürdőjének a korszerűsítését és bővítését tartalmazó teljes műszaki dokumentáció elkészült a megvalósíthatósági tanulmánnyal együtt. Mivel ilyen célra nem adódott európai uniós pályázat, ezért végül az önkormányzat egyedi állami támogatásra vonatkozó igényt nyújtott be a megvalósításra.

Idén március 10-én ki is bocsátották a támogatói okiratot, amit 25-én adott át ünnepélyesen Szászfalvi László országgyűlési képviselő Nagyatádon. Március 31-én átutalták az önkormányzat számlájára az 1,2 milliárd forintot. A fejlesztés első ütemének pénzügyi fedezete a következőket tartalmazta: hozzávetőlegesen 700 millió forint építési munkálatokat, 300 millió forint értékben egy új gyógyvizes kút kiépítését és további 120 millió forintért az új bútorzat, beléptetési rendszer és informatikai rendszer kiépítését.

A beruházás teljesen előkészített, bármikor indítható, az a feltett szándékom, hogy megvalósítjuk ezt a programot, mindenképpen folytatjuk – mondta az Atádhírnek Ormai István polgármester.

Új lehetőséget keres Nagyatád a forrásszerzés biztosítására, a pénzügyi feltételek előteremtésére, hangsúlyozta végül a polgármester.

 

Megosztás