Retro Május 1-je Nagyatádon

„Világ proletárjai, egyesüljetek!” – ismerős a munkásmozgalom internacionalista jelszava? Most felidézzük azokat az időket korabeli nagyatádi fotók és a munkásmozgalmi dal felhasználásával készült összeállításunkkal.

„Előre a XIII. Kongresszus határozatainak végrehajtásáért!”; „Május 1-je a munkásosztály nagy nemzetközi ünnepe”; „Béke, haladás, szocializmus” – ilyen jelszavakat olvashatunk a régi fotókon.

A munka ünnepének sorában az első dátum 1886. május 1-je. A chicagói munkás szakszervezetek ezen a napon szerveztek sztrájkot a nyolc órás munkaidő bevezetéséért. Majd a II. Internacionálén, a munkásság szervezeteinek nemzetközi egyesülésén úgy határoztak, hogy a chicagói tüntetés kezdetének negyedik évfordulóján, 1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonuljanak fel országszerte a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, ahol az még nem történt meg, illetve a nemzetközi szolidaritás kifejezéséért. Aztán a II. kongresszuson, 1891-ben május elsejét hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították. Néhány évtizeddel később, bármily meglepő is, az újkori történelem egyik legnagyobb zsarnoka volt az, aki fizetett nemzeti ünneppé nyilvánította május elsejét: Hitler, 1933-ban, hatalomra jutva döntött így.

1955-ben a római katolikus egyház is csatlakozott a világ dolgozóihoz: XII. Piusz pápa május 1-jét Munkás Szent József (Jézus nevelőapja) emléknapjává nyilvánította, így május 1. katolikus ünnep is lett.

Emlékeztetőül: május 5-én lesz az első Nagyatádi retro nap.

Megosztás