Riasztás zivatar miatt és az évszázad holdfogyatkozása

Nagyatád térségére is kiadta az elsőfokú figyelmeztetést felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat mára. Ugyanakkor az évszázad holdfogyatkozása jön este.

Pénteken és szombaton szórványosan várhatók zivatarok az országban, csak éjszaka lehet átmenetileg kevesebb helyen csapadék. Baranyában már jelenleg is zivatar van, és Nagyatádon is egyre fülledtebb a levegő. A lassú áthelyeződés miatt környezetünkben elsősorban felhőszakadásra (lokálisan 20-40, a déli, délkeleti megyékben esetleg 40-45 mm csapadék) kell számítani, de egy-egy helyen 60-70 km/h-t elérő szél és jégeső is előfordulhat.

A napi középhőmérséklet ma meghaladhatja a 25°C-ot. Nagyatád körzetében 30, vasárnaptól 32-33 fokos csúcshőmérsékletek várhatók. 

Ma este megfelelő idő esetén látványos csillagászati eseményben lehet részünk, ha a szabad ég alatt töltünk pár órát. Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása fog bekövetkezni: több mint másfél órán át a Föld árnyékkúpjában tartózkodik majd égi kísérőnk. A jelenség látványát növeli, hogy az elvörösödő holdkorong alatt pár fokkal fog fényesen ragyogni a vöröses fényű Mars is, ami pont ezen az éjszakán lesz szembenállásban és földközelben.

Megosztás