Riasztó a helyzet, és még nem látni a 4. hullám csúcsát

A kaposvári covid-intenzíven 25-nél is több beteg hunyt már el, Nagyatádon készenlétben áll az  intenzív és egy újabb covid-osztály. Egyetlen nap alatt 10%-kal nőtt a kórházban fekvő koronavírusosok száma itthon.

Meredeken romlanak a számok a koronavírus 4. hulláma alatt. A delta variáns sokkal fertőzőbb, és súlyosabb tüneteket okoz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a megyei kórházból származó riasztó információ: eszerint aki lélegeztetőgépre kerül, szinte esélytelen, hogy élve lekerül onnan. A kaposvári covid-intenzíven már 25-nél is több beteg hunyt el: túlnyomó többségük oltatlan volt, néhányan pedig nagyon idős, krónikus betegek.

Köztük két nagyatádi ápolt is. Most viszont már nem küldheti tovább a Nagyatádi Kórház a kaposváriba a súlyos állapotú koronavírusos betegeket sem. Ennek megfelelően készenlétben áll itt is az intenzív.

Jelenleg gyakorlatilag tele van a covid-osztály itt, Nagyatádon – tudtuk meg egy bent fekvő betegtől. Az osztály egyébként 25 ágyas. – Három-négy beteg van rosszabb állapotban, de egyelőre nincs senki az intenzíven. Azt hallottuk, hogy a következő covid-osztály is készenlétben van, ha szükséges lesz, rögtön megnyitják.

Erre nyilván akkor kerül sor, ha ezentúl több beteg érkezik a kórházba, mint ahányat haza tudnak engedni. Márpedig erre hamar sor kerülhet: az országos adatok szerint egyetlen nap alatt 10 százalékkal (525-tel) nőtt a kórházban fekvő koronavírusosok száma: már 5811-en vannak. Ugyancsak riasztó adat, hogy csak ma 165 koronavírus-áldozatot jelentettek.

Katasztrófahelyzet fenyeget a korábbi tiszti főorvos szerint. Falus Ferenc az ATV Híradójának azt mondta: legalább ötször, de akár tízszer is többen vannak a fertőzöttek, mint ahányat azonosítanak. (A pozitív tesztek aránya heti átlagban 23 százalék fölött van!)

Közben segítséget kérnek a mentők, izzanak a vonalak a mentésirányításokon, olvasható az Országos Mentőszolgálat mai  bejegyzésében. A korábbi átlagos 3 ezer helyett 4300-nál is több sürgős esethez riasztották őket az elmúlt napokban, miközben a mintavételi igények is húszezres nagyságrendben érkeznek hozzájuk.

Megosztás